Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Няма да го обсъждаме с Русия“. Кметът на чешко село изправя Москва срещу Прага


Павел Новотни носи писмото в посолството на Русия в Прага
Павел Новотни носи писмото в посолството на Русия в Прага

Той се казва Павел Новотни. Кмет е на село Ржепорие, което е част от голямата община на Прага. От няколко дни се появява по-често по руските телевизии, отколкото по чешките. Написа дори лично писмо до президента на Русия Владимир Путин. Отговор от Кремъл все още не е дошъл, но руското Министерство на външните работи излезе с коментар по негов адрес и по адрес на Ржепорие.

Всичко започва с обявените намерения на управата на Ржепорие да издигне паметник на „власовците“ - руски воини, които са подкрепили Пражкото въстание, избухнало на 5 май 1945 г. и довело до прогонването на германските войски от града. Названието на тези войници идва от името на техния предводител – ген. Андрей Власов, командир от Червената армия, който е пленен от германците, минава на тяхна страна и основава по-късно антиболшевишката Руска освободителна армия, която влиза в колаборация с Третия райх. В самия край на войната ген. Власов отново минава на другата страна и подкрепя пражани във въстанието им срещу нацистите.

С пикап към посолството

В края на ноември говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че идеята за издигане на паметник на „власовците“ е „опит за възраждане на нацистката идеология“. Тогава Павел Новотни решава да напише лично писмо до президента Владимир Путин и да му обясни мотивите си. Не просто изпраща писмото, а отива лично да го връчи в посолството на Русия. Пристига с камионче, като онези в озеленяването. В едната си ръка носи знамето на Ржепорие, в другата е писмото до Путин.

„Написах му истината. Но си мисля, че изобщо няма да стигне до него. Не се надявам на това. Исках да предам посланието на отговорните лица в посолството, за да не се занимават повече с нас. Ние в Ржепорие сами ще решим. Това си е наша работа – как ще изглежда паметникът, къде ще бъде, ще го правим ли изобщо. Ще се посъветваме с военни историци, с учени. Но няма да го обсъждаме с Русия“, коментира Новотни пред телевизия „Настоящее время“.

Преди това на Фейсбук страницата на посолството на Русия в Чехия е публикувана официална позиция, която напомня, че Руската освободителна армия е обявена за колаборационист на Третия райх от трибунала в Нюрнберг. Москва казва още, че с издигането на такъв паметник Чехия би нарушила международните си ангажименти да не реабилитира военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

„Власовците“ са изиграли важна роля в събитията от месец май 1945 г. Ако те не бяха преминали на страната на въстаниците, Пражкото въстание щеше да има печален край. Нямаше да има хиляди, а десетки хиляди жертви. И Прага щеше да пострада много повече“, казва историкът Владимир Помороцев пред „Настоящее время“.

Кой е генерал Власов

Историята на Руската освободителна армия е достатъчно противоречива. Някои нейни подразделения воюват на източния фронт срещу Червената армия, други участват в потушаването на Варшавското въстание. В Ржепорие обаче командирът на дивизията на Руската освободителна армия решава да подкрепи въстаниците и се изправя срещу нацистките войски.

Ген. Андрей Власов предвожда Руската освободителна армия срещу войските на СССР
Ген. Андрей Власов предвожда Руската освободителна армия срещу войските на СССР

„Може да са били нацистки чудовища, разбирам го това... Те са бягали от Червената армия и в Ржепорие са чули по чешкото радио за въстанието и са останали. Те са умирали за освобождението на Прага“, обяснява Новотни.

„Безусловно, тук има един местен аспект. Хората искат да почитат паметта на тези, които са защитавали техните баби и дядовци. И тях наистина не ги вълнува какви престъпления са вършили „власовците“ в други части на Европа“, коментира политологът Иван Преображенски.

Историкът Владимир Поморцев разказва също, че „власовците“ в Прага не са погребвани в анонимни гробове. Някои от тях са положени на територията на съветския мемориал в Олшанските гробища.

„Пражани са възприемали и червеноармейците, и „власовците“ като руснаци, които са дошли да ги освободят. И те не виждат разликата, която са виждали в СССР. За тях просто са били спасители, които са ги избавили от дългото нацистко господство.

В началото на Втората световна война ген. Андрей Власов участва в битката за Москва. По време на блокадата на Ленинград е пленен от нацистите. След това той преминава на страната на германците и основава Руската освободителна армия. Обявява Сталин за най-големия враг на руския народ и си поставя за цел неговото сваляне. Привържениците на идеята за паметник напомнят, че ген. Власов не възприема антисемитската идеология на Третия райх. В края на войната той отново се бие срещу германците в Пражкото въстание. Пленен е от Съветската армия и е обесен на 1 август 1946 г.

Районният съвет в Ржепорие ще обсъжда на 15 декември предложението на кмета Новотни за издигане на паметник на „власовците“. Говорител на президента на страната, Милош Земан, коментира, че Чехия може с гордост да носи паметниците на своето минало. Самият Земан заяви, че историята не е еднозначна и затова не трябва да се забравя. Той обаче критикува поведението на кмета Новотни.

Това е вторият спор между Москва и Прага в последните месеци, свързан с паметници. Кметът на Прага 6 Онджей Колар обяви планове да премести паметника на маршал Иван Конев, който вкарва Червената армия в Прага.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG