Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Апартаментгейт” и Полина Паунова с голямата награда “Валя Крушкина”


Полина Паунова

Полина Паунова от Свободна Европа взе голямата награда в ежегодния журналистически конкурс “Валя Крушкина”. Тя получи това отличие за разследващата поредица, станала известна като “Апартаментгейт” - историята на много хора от властта, сдобили се с апартаменти на съмнително ниски цени.

Разследването доведе до оставката на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, на министърката на правосъдието Цецка Цачева и на други представители на законодателната и изпълнителната власт.

Наградата за журналист от електронна медия получи Генка Шикерова за нейното разследване “Война за трупове”. То беше публикувано от Антикорупционния фонд, след като журналистката беше принудена да напусне Нова телевизия. Генка Шикерова показа, че близо 30 милиона лева са били изхарчени от държавата през Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за обезвреждане на животински трупове. Парите са били изхарчени от март 2018 до юли 2019 г. и са отивали само в две фирми.

Наградата за пишещ журналист получи Мартина Бозукова от “Медиапул” за нейното разследване на обученията и хонорарите на лекари. Журналистката е открила, че фармацевтичната индустрия е платила над 30 милиона лева за това. Мартина Бозукова получи отличието в съревнование с Емил Спахийски от в. “Сега” и Ивайло Везенков от Свободна Европа.

В категорията “Снимащ журналист” наградата получи Иван Филчев от bTV за филма му “Българска връзка”, заснет с журналистката Десислава Ризова.

Две журналистки получиха наградата в новата категория, наречена “Журналист – надежда”. Това са Владислава Тричкова от Нова телевизия и Татяна Йорданова от БНТ.

Наградите “Валя Крушкина – журналистика за хората” се връчват за осма поредна година. Те са създадени след преждевременната кончина на репортерката от БНТ Валя Крушкина и отличават български журналисти, покриващи високи етични стандарти и отстояващи активна гражданска позиция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

На машина или на хартия. Как е по-сигурно да се гласува
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
XS
SM
MD
LG