Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Медиите не работят свободно". Какво разбрахме след срещата на "Репортери без граници" с Борисов


Кристоф Делоар
Кристоф Делоар

“В България има медийна гражданска война”. Така генералният секретар на “Репортери без граници“ Кристоф Делоар описа накратко проблема, за който разговаря с премиера Бойко Борисов в продължение на 2 часа в Министерския съвет във вторник. Същите думи използва и след срещата си с президента през октомври.

“Правителството не трябва да окуражава тази война, а да вземе мерки, защото това е ключът към демокрацията”, коментира Делоар след срещата и припомни основните проблеми, които “няма да се решат само с решителност”: липсата на редакторска независимост, 111-то място по свобода на словото в света - най-лошата позиция в целия Европейски съюз, както и натискът върху медиите.

Организацията настоява държавата да предприеме конкретни мерки и да създаде пътна карта за разрешаване на проблемите в медийната среда в страната.

Могат ли законови промени да гарантират свободата на медиите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

"Трябват реални промени"

“Ние смятаме, че премиерът трябва да изиграе историческа роля за създаването на по-добра среда за журналистите. Министър-председателят каза, че е много горд с икономическия растеж. Трябва обаче да има и растеж в медийната свобода. За целта е необходима решителност, но отвъд нея трябва да има и реални промени”.

Според Делоар пътната карта трябва да бъде амбициозна, ако България иска да подобри положението. “Обсъдихме въпроса за редакторската независимост в обществените медии и не се съгласихме с премиера, че там има такава”. По думите на Делоар са необходими и законови промени, които да доведат до прозрачност относно собствеността на медиите и да предотвратят конфликта на интереси.

“Ясни сме - премиерът трябва да покаже истинска готовност за подобряване на тази ситуация чрез ясни послания и нови законодателни инициативи, които да забранят наличието на конфликта на интереси”.

Борисов е обещал на представителите на организацията, че ще се запознае с техните препоръки, но не се е съгласил, че медиите в България не работят свободно, коментира генералният секретар на “Репортери без граници“ Кристоф Делоар.

Ръководителят на офиса за ЕС и Балканите на “Репортери без граници”” Полин Адес-Мевел каза, че е повдигнала по време на срещата с Бпорисов въпроса за случая със Силвия Великова от Националното радио.

В началото на септември новоизбраният генерален директор на БНР Светослав Костов потвърди, че дългогодишният съдебен репортер на радиото Силвия Великова е свалена от ефир. Самата тя обясни това изненадващо решение с критичното си отношение към заместника на Цацаров, единствен номиниран и впоследствие избран за нов главен прокурор – Иван Гешев.

111-та позиция на България в индекса по свобода на словото се дължи и на монопола при разпространението на печатните издания, налаган от фирми на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски. През 2018 г. в „Бялата книга за свободата на медиите в България“ беше констатирано, че 80 % от разпространението на печата у нас се държат именно от Пеевски.

В отговор през есента на 2019 г. премиерът Бойко Борисов предложи „Български пощи“ ЕАД да поеме дейността по разпространението и продажбата на печатни издания.

“За развитието на свободата на медиите е необходимо повече”, коментира Делоар от “Репортери без граници”.

Кой как вижда проблема

Тонът в официалното съобщение на Министерския съвет след срещата с представителите на организацията е по-различен. Премиерът Борисов, става ясно, е изтъкнал, че "благодарение на работата на европейския комисар от България Мария Габриел страната ни вече две години активно участва и в изработването на друга група мерки, касаещи дезинформацията и фалшивите новини".

„Фалшивите новини и дезинформацията рушат основите на доверието между гражданите и институциите“, категоричен е Борисов. От “Дондуков” 1 съобщават, че според министър-председателя свободата на словото трябва да се отстоява като фундаментално конституционно право, включително чрез уважение към журналистическата професия и ненамеса в работата на медиите.

Министър-председателят е поканил представителите на „Репортери без граници“ да участват с предложения за законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост, а на обществото - правото на вярна и точна информираност.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG