Връзки за достъпност

Извънредни новини

Демократите намериха основания за импийчмънт на Доналд Тръмп


Американският президент Доналд Тръмп е на посещение в Лондон за срещата на върха на НАТО
Американският президент Доналд Тръмп е на посещение в Лондон за срещата на върха на НАТО

Доминираната от демократите Комисия по разузнаване в американския Конгрес публикува 300-страничен доклад в сряда по искането за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп. В него се твърди, че той е злоупотребил с власт и е препятствал разследването. Според доклада това дава основание да бъде започната процедура за отстраняването му, съобщават световните агенции.

В документа се посочва, че с действията си президентът е “целял да подкопае интегритета на процеса по избора на президент на САЩ и е застрашил националната сигурност.” Демократите, които доминират комисията, одобриха изпращането на заключенията към правната комисия на Конгреса.

В доклада, се подчертава, че има достатъчно причини да се повдигнат обвинения, включително за възпрепятстване на правосъдието. Авторите му обаче не препоръчват какви конкретни обвинения да бъдат повдигнати.

Разследването започна през есента по инициатива на демократите след изтичането на информация за телефонен разговор между американския държавен глава и украинския му колега Володимир Зеленски. В него Тръмп подтикваше Зеленски да започне разследване срещу политическия му опонент - бившият вицепрезидент Джо Байдън и синът му. Смята се, че тези лостове са използвани и за предизвикване на друго разследване - за вече дискредитирана теория, според която Украйна се е намесила в изборите за президент на САЩ през 2016 г.

Нежеланието на американския президент да съдейства на разследването за импийчмънт е определено като безпрецедентно. Посочват се и случаи, в които той е наредил на федерални агенции и служители да не се съобразяват с изпратените им призовки за даване на показания.

По-рано през деня Тръмп обвини демократите в липса на патриотизъм, тъй като провеждат процес по импийчмънт, докато той е на среща на НАТО във Великобритания.

Малко след публикуването на доклада, в свое остро изявление Белият дом нарече разследването “едностранчиво”. “Демократите тотално не успяха да представят каквито и да е било доказателства за закононарушение от президента Тръмп”, посочи прессекретарят му Стефани Гришъм.

В края на краткото изявление докладът на председателя на комисията, разпитвала свидетелите - демократъта Адам Шиф, е сравнен с “бръщолевици на блогър от подземен етаж”. Самият Тръмп написа, че „демократите са полудели“ и че „трябва да внимават“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG