Връзки за достъпност

Извънредни новини

Основателите на Google се оттеглиха от оперативното ръководство на корпорацията Alphabet


Сундар Пичай
Сундар Пичай

Основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж се оттеглиха от оперативното ръководство на корпорацията-майка на търсачката Alphabet във вторник и го предадоха на Сундар Пичай. Пейдж и Брин, които досега бяха съответно главен изпълнителен директор и президент, остават членове на управителния съвет и запазват дяловете си в компанията 21 години, след като я основаха.

Alphabet беше учредена през 2015 г., за да обхване наред с водещия и най-печеливш бизнес Google и останалите дейности на групата - от автономните автомобили Waymo до дъщерната фирма Sidewalk Labs, която разработва проекти за т.нар. "умни градове".

"Макар да беше огромна привилегия да бъдем активна част от ежедневното управление на компания за толкова дълго, смятаме, че е време да заемем ролята на горди родители, даващи съвет и любов, но без ежедневното гълчане“, се казва в блог, публикуван от Пейдж и Брин във вторник.

Пачай, който досега беше главен изпълнителен директор на Google – една от 12-те компании в групата, сега ще поеме цялото ръководство на Alphabet. Промяната по върховете на корпорацията идва труден момент, когато тя е разследвана от антимонополните регулатори в САЩ и в Европа.

Няколко европейски държави, включително Франция, Италия и Австрия, обявиха, че започват да облагат дейността на технологичните гиганти, които досега се промъкваха през дупките на европейското антимонополно законодателство. Европейският съюз повиши и изискванията към тях по отношение на съдържанието, настоявайки за бързо премахване на информация, свързана с терористична дейност , дезинформация и фалшиви новини.

Google има проблеми и с Белия дом, след като американският президент Доналд Тръмп обвини компанията в намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. в полза на кандидата на демократите Хилари Клинтън. Формални обвинения не бяха повдигнати, но представители на Републиканската партия наскоро критикуваха решението на Google да ограничи политическата реклама. Според тях така се ограничава достъпът на избирателите до информация и възможността им да участват в предизборния процес през 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG