Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Възможно е да съм бил глупав". Бивш депутат от партията на Путин стана германец


Роберт Шлегел като депутат в държавната Дума през 2013 г.
Роберт Шлегел като депутат в държавната Дума през 2013 г.

Бившият депутат от управляващата партия „Единна Русия“ и един от лидерите на прокремълското младежко движение „Наши“ Роберт Шлегел е получил германско гражданство и вече живее в Германия. Пред „Зюддойче цайтунг“ той обяснява, че се е „разочаровал от политиката“ и възгледите му днес са „силно променени“.

Вестникът напомня, че преди години Шлегел активно участва в агитационни клипове на „Наши“, насочени срещу Запада. През 2007 г. Шлегел става депутат в Държавната дума, където участва в изготвянето на законопроект „За защита на децата от информация, която причинява вреди на здравето и развитието им“. Именно този закон дава основание на властите да блокират сайтове и да ограничават свободата на словото.

Шлегел също подкрепя закона, забраняващ на американци да осиновяват деца от Русия. Този закон е представян като отговор на първия закон „Магнитски“ в САЩ, насочен срещу корумпирани служители, нарушили нечии човешки права. По инициатива на Шлегел прокуратурата започва проверка срещу независимия телевизионен канал „Дожд“ през 2012 г. След 2016 г. той не е активен политически.

Руската служба на Радио Свободна Европа се свърза с Шлегел, който обяснява, че вече не се интересува от политика.

„Не съм действал срещу демокрацията или свободата на словото. Да, някои мои действия в миналото могат да бъда тълкувани така, но по-скоро те засягаха механизмите на правното регулиране, а не ценностите“.

Роберт Шлегел е попитан и как оценява дейността си в прокремълското движение „Наши“, което често атакува Запада и подкрепя президента Владимир Путин.

„Наши“ е една изключително уродлива и безсмислена политическа организация. Но ако махнем политическото, остава мащабната работа, която изискваше управленски качества, бързи и точни решения, сложна комуникация, работоспособност и себеотдайност. Точно затова много успешни бизнесмени са произлезли от там“, обяснява Шлегел.

На него също му провървява. Шлегел живее в Бавария и работи в германската централа на компанията за информационна сигурност Acronis, основана и притежавана от руския предприемач Сергей Белоусов, който днес живее в Сингапур. И друг бивш лидер на „Наши“ – Мария Дрокова, е работила в Acronis след напускането си на Русия. Днес тя има собствена компания, а според „Форбс“ е един от най-успешните млади предприемачи в САЩ. След публикацията в германския вестник за миналото на Шлегел, Acronis е прекратила договора си с него и е започнала вътрешно разследване. Фирмата обяснява, че Шлегел не е имал достъп до сървъри на компаниите клиенти, както и до данните за техни служители или партньори.

„Зюддойче цайтунг“ припомня и стара среща между Шлегел и тогавашния ръководител на младежката организация на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ Маркус Фронмайер, който днес е депутат в Бундестага.

Пред „Зюддойче цайтунг“ Шлегел обяснява миналото си така: „Възможно е да съм бил наивен или глупав, но не съм направил нищо незаконно“.

Вестникът съобщава, че Шлегел се е преместил в Германия и е получил гражданство като потомък на поволжски немци. Той е заключил профила си в Туитър, а във видимата част е написал за себе си, че е „космополит/толерантен/постхуманист“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG