Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Странно и печално". Путин обвини България, че умишлено бави "Турски поток"


Част от сръбския участък от "Турски поток"
Част от сръбския участък от "Турски поток"

Руският президент Владимир Путин обвини България, че умишлено и под чужд натиск бави изграждането на отсечката от газопровода "Турски поток" от турската до сръбската граница. На пресконференция със сръбския президент Александър Вучич в Сочи в сряда Путин заплаши, че ако това не се промени, Русия ще потърси друг маршрут за преминаването на тръбата.

"Българската страна, колкото и да е странно и печално, съзнателно бави проекта на своя територия. Видимо под натиск отвън. Ще видим как ще го реализираме, но ако българското ръководство не желае, ще намерим други възможности в Южна Европа", заяви Путин.

Той добави, че сръбският участък от газопровода вече е почти готов като 90% от тръбите са доставени, 81% са положени и остава да се довършат само компресорните станции. По думите на руския президент става въпрос за още няколко седмици. Белград обеща неколкократно, че участъкът ще е готов до края на годината.

По-късно премиерът Бойко Борисов допусна, че Путин разполага със стара информация, тъй като вече било изкопано 140 км трасе за тръбите, като се полагат по 5 км тръби дневно. В интервю за bTV Борисов заяви, че "всеки има право да търси алтернативни трасета" и че "не им е приятно, че България е толкова силен и лоялен член на НАТО". Премиерът добави, че за разлика от Турция и Сърбия България е член на ЕС и трябва да извършва процедурите по европейските правила.

Премиерът Бойко Борисов откри първия етап от българския участък на "Турски поток" на 21 октомври. Тогаво той заяви, че целта е изграждането на газопровода да приключи заедно с поставянето на тръбите на сръбска територия. От българска страна изпълнител е саудитското обединение "Консорциум Аркад".

Путин коментира и продължаващите преговори между Русия и Украйна за транзита на руски газ към Европа, договорът за който изтича в края на годината. Той заяви, че Русия е готова да запази украинския транзит и че преговорите продължават и в момента във Виена.

Украйна иска нов договор за поне 10 години, сключен по европейските правила. От своя страна Москва настоява Киев да се откаже от компенсациите, присъдени му от Стокхолмския трибунал за монополното положение на "Газпром" на украинския пазар.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG