Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кристиан и Скуби". Шоуто, което стана обичайна атракция в НБА


Кристиан Стойнев и кученцето му Скуби
Кристиан Стойнев и кученцето му Скуби

Кристиан Стойнев е пето поколение цирков артист. Израснал е в Ню Йорк и започва да балансира на една ръка още преди да стане юноша. Баща му Иван Стойнев напуска България като тийнейджър, преследвайки мечтата си да се занимава с цирково изкуство.

Това го събира с майката на Кристиан – Марица Атайде, която е от семейство на известни циркови артисти в Мексико. Двамата се женят скоро след запознанството си и докато изнасят представления в САЩ, Марица забременява. След раждането си, малкият Кристиян бързо усвоява семейния бизнес.

"Стоях на раменете на баща ми, докато той се изкачваше по стълба и след това стоеше на главата си, балансирайки отгоре. Това беше първият ми досег с представленията", спомня си Кристиан пред "Вашингтон поуст", който му посвети обширен материал миналата седмица.

Тогава той е едва 5-годишен, но уточнява, че не е имало опасност за живота му, тъй като е бил осигурен с въже. Впоследствие Кристиан експериментира с жонглиране и ходене на въже преди на 10-годишна възраст да реши, че балансирането на ръце е неговата страст. След няколко години, когато все още е съветван от баща си, той добавя куче в изпълнението си.

Вече навършил 27 години, Кристиан е известен сред феновете на професионалния баскетбол в САЩ със воето изпълнение на полувремената в мачовете от първенството на НБА. Но той знае, че не е основната атракция.

"Тази чест приналежи на Пърси, куче от породата чихуахуа, което изскача от кутия по средата на изпълнението, покатерва се по тялото на Стойнев, за да застане на стъплата му, докато той стои на две ръце", пише "Вашингтон поуст".

Големият финал в изпълнението на кученцето, носещо името Скуби, е да подскочи от една баскетболна топка на друга без да загуби равновесие.

"Той определение е звездата", казва Кристиан за 7-годишното си куче, което е родено в Мексико и с което двамата се представят в американските баскетболни зали от 5 години. "Имаме връзка и химия, която е различна от която и да е друга. Тя се изгради в постоянните ни участия заедно."

Шоуто "Кристиан и Скуби" стана обичайно за полувремената на срещите от програмата на НБА и колежанските игри от 2013 г. насам. Освен в баскетболните зали, двамата правят над 500 участия годишно за "Опиум", шоу в Лас Вегас, което се представя два пъти дневно. Ангажиментите на Стойнев понякога го принуждават да лети в 5.30 часа сутринта, като пътува толкова много, че често му се събират полети с по три авикомпании в посока.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG