Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Льо Монд": Френските Алпи са били база на руски шпиони, действали и в България


Двама заподозрени за атаките в Солсбъри Александър Мишкин и Анатолий Чепига
Двама заподозрени за атаките в Солсбъри Александър Мишкин и Анатолий Чепига

Руски шпиони, част от ГРУ, са използвали Френските Алпи като базов лагер за операции в цяла Европа, съобщи в. „Льо Монд“. По данни на френският вестник 15 служители на руското военно разузнаване, специализирани в убийствата, са използвали градове в близост до границата с Швейцария в периода 2014-2018 г.

Срещу руските агенти е била предприета операция от страна на специалните части на Франция, Швейцария и Великобритания. Повод за нея е била атаката в Солсбъри през март 2018 г. Тогава с нервнопаралитичното вещество Новичок бяха отровени бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му. Един от агентите, използвали Френските Алпи за лагер, е сред тримата заподозряни за атаката в британския град.

Агентите, които по данни на „Льо Монд“, не са извършвали операции на територията на Франция, са отсядали в градовете Евиан, Анмас, Шамони, както и в по-малки населени места в департамента Горна Савоя. Френското издание разкрива, че агентите са действали на територията на Великобритания, България, Крим, Молдова и Черна гора.

През февруари стана ясно, че един от заподозрените по случая Скрипал е посетил България няколко дни преди отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев. По случая се оказа, че агентът на руското ГРУ Денис Сергеев, известен с фалшивата си самоличност „Сергей Федотов“, е отседнал в хотел до офиса на Гебрев малко преди отравянето му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG