Връзки за достъпност

Извънредни новини

Деница Сачева подкрепи отглагането на Закона за социалните услуги


Деница Сачева пред парламента в деня на избирането й за социален министър.
Деница Сачева пред парламента в деня на избирането й за социален министър.

„Решенията в социалната политика трябва да сближават хората, а не да ги разделят. Затова подкрепям предложението за отлагане на влизането в сила на Закона за социалните услуги, което ще даде време за влизане в режим на разговори относно същността на този закон“. Това заяви в профила си във Фейсбук новоизбраният министър на труда и социалната политика Деница Сачева. Нейният коментар идва, след като в сряда от парламентарната група на „Обединени патриоти“ (ОП) внесоха предложение за отлгането на закона с шест месеца заради „напрежението и атаките към него“.

Социалният министър съобщи също, че от следващата седмица ще започнат срещи с партиите в парламента, както и с представители на „заинтересовани организации и граждани“. От думите и става ясно, че ще бъде обърнато „сериозно внимание на притесненията на хората, които протестират от страх за децата си“, които ще бъдат разгледани, а „разумните“ им предложения няма да бъдат пренебрегвани. Сачева все пак заявява, че антиевропейска пропаганда няма да бъде приета, както и „насаждане на разделение чрез страх, омраза и манипулация“.

В предложението си за отлагане от групата на ОП посочиха, че в настоящият си вариант законът „дава възможност за тълкуване на определени норми в светлина, която противоречи на традиционните ценности“. Според тях евентуалното му приемане ще наложи промени в Закона за закрила на детето и Семейният кодекс, които биха поставили под въпрос мястото на семейството при отглеждането на детето.

В неделя в центъра на София ще се проведе протест под надслов „Близо ли е победата на ЗСУ“. Той се популяризира в групи в социалните мрежи, които се обявиха срещу обновяването на стратегията за детето. Срещу Закона за социалните услуги се изказаха и по-малки патриотични формации и религиозни общности, а към тях през изминалата седмица се присъедини и Светият Синод. Като основна критика се изтъква облагодателстването на неправителствения сектор и „аутсорсинга на услуги“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG