Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой ще договори по-добър Брекзит? Приключи последният дебат преди изборите


Джонсън и Корбин по време на дебата
Джонсън и Корбин по време на дебата

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън и лидерът на опозицията Джереми Корбин спориха за това кой от двамата би договорил по-добри условия около Брекзит. Това стана по време на последния телевизионен дебат преди предстоящите на 12 декември парламентарни избори.

Корбин обеща нова и по-добра сделка, постигната в първите три месеца, след като той заеме премиерския пост, предаде БНР. Той се ангажира и с провеждането на заключителен референдум, на който хората ще могат да гласуват и за оставането в ЕС.

Според Борис Джонсън страната му вече е постигнала нужната сделка и той ще се ръководи от нея, ако стане министър-председател.

Журналистът от Би Би Си Ник Робинсън, който водеше дебата, уточни, че макар и споразумението за излизане от ЕС да е налице, тепърва предстои договаряне на търговска сделка. На 31 януари все още не може да се изключи излизане от ЕС без сделка, добави Робинсън.

Според премиера Джонсън има „предостатъчно време“ за търговска сделка.

Великобритания ще проведе парламентарни избори близо три години след референдума, в който 52 % от гражданите поискаха да напуснат ЕС.

По последни социологически данни консерваторите имат комфортната преднина от 10% пред лейбъристите.

52% от хората, гледали последния телевизионен дебат, смятат, че победидел в него е премиерът Джонсън, показа експресно допитване на YouGov, цитирано от "Ройтерс".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG