Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ректорът на СУ поиска по-голям бюджет за висшето образование


Софийският университет "Св. Климент Охридски", сниман отвисоко. Снимката е архивна.
Софийският университет "Св. Климент Охридски", сниман отвисоко. Снимката е архивна.

Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков призова за увеличаване на бюджета за висшето образование със скоростта, с която той се повишава при средното образование. В момента има много специалности, в които завършващите студенти започват със заплата, равна на професорската, а това демотивира преподавателите, каза Герджиков в предаването "Неделя 150" на БНР.

Ректорът говори в деня на студентския празник, който се отбелязва ежегодно в България от 1903 година. По-рано през седмицата Институт "Отворено общество" публикува резултатите от рейтинговата система на висшите училища в България, където Софийският университет заема 20 челни позиции от общо 31 - факт, който се дължи на това, че СУ развива капацитета си в специалностите, в които е силен и не открива изобщо специалности, в които няма традиции.

"Има повече от 25 направления, в които ние не преподаваме и не сме предоставяли образование, защото това не са направленията, в които имаме традиция", каза Герджиков. Втурването на много университети да предлагат специалности, в които нямат опит, нито капацитет, е довело дотам, че в последните години висшите училища са били създавани "хаотично, на езин полупазарен принцип и без никакъв контрол".

Анастас Герджиков приветства така наречената "национална карта" на висшите училища, предложена от Министерството на образованието. Тя предвижда равномерно разпределение на университетите, специалностите и направленията, развивани по райони. Това ще разреши голям проблем, тъй като в момента има 51 университета в страната, но има райони без нито един университет, докато други райони имат по няколко, смята ректорът.

Герджиков се отнесе скептично само към сегашното намерение на министъра да превърне тази "национална карта" в ограничаваща. Ректорът даде пример - според проекта университет, който поиска един ден да отвори нова специалност, ще трябва да получи разрешение от три места - от Министерството на образованието, Министерския съвет и Народното събрание. Това е абсурдна и тежка процедура, защото в добрия случай отварянето на нова специалност ще отнеме година и половина, каза Анастас Герджиков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG