Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Искаме независимост". Протести в Беларус срещу интеграцията с Русия


Протестите в Минск против все по-голямата интеграция с Русия
Протестите в Минск против все по-голямата интеграция с Русия

Стотици протестиращи излязоха през уикенда по улиците на столицата на Беларус – Минск, за да протестират срещу „задълбочаващата се интеграция с Русия“. Гражданите изказаха недоволството си, въпреки предупрежденията от страна на полицията, че техните действия могат да доведат до арести.

Протестите бяха планирани по едно и също време със срещата между президентите на Беларус и Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин. Двамата лидери бяха заедно в Сочи по повод 20 години от подписването на договор за съюз, целящ да бъде създадена обща държава. В събота двамата държавни глави не обявиха вземането на конкретни решения, но представители на двете администрации съобщиха, че те ще се срещнат отново на 20 декември в Санкт Петербург.

Владимир Путин и Александър Лукашенко по време на срещата им в Сочи
Владимир Путин и Александър Лукашенко по време на срещата им в Сочи

Според организаторите на протестите близо 600 души са присъствали в началото на демонстрациите в неделя. В същото време от полицията са използвали мегафони, с които са призовали тълпата да прекрати действията си. Бяха издигнати лозунги „Независимост“ и „Да живее Беларус“. Подобен протест ще бъде организиран и на 20 декември.

Минск е силно зависим от Москва заради евтините горива, както и милиардите долари, които получава за субсидиране на икономиката си, която още се движи основно от предприятия, наследени от съветския период. Лукашенко, който често е наричан „последният европейски диктатор“, все пак опитва да запази относителна дистанция между Беларус и Русия. В четвъртък той заяви пред парламента, че никой не планира да подписва документи, които „могат да навредят“ на страната, както и че не се планира присъединяване към друга държава, включително и Русия.

Протестите се състояха в събота и неделя
Протестите се състояха в събота и неделя

Страховете от възможна намеса на Москва в Беларус се увеличиха от 2014 г. насам, когато Русия анексира украинския полуостров Крим и оказа подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG