Връзки за достъпност

Извънредни новини

Саудитска Арабия вече няма да разделя мъже и жени в ресторантите


Мъже и жени вече ще могат да влизат заедно в публичните заведения в Саудитска Арабия

Ресторантите в Саудитска Арабия вече не се нуждаят от отделни входове за мъже и жени. Това стана възможно след решение на правителството, което е поредната стъпка към постепено модернизиране на страната, съобщи Ройтерс.

Досега в арабската страна всички ресторанти трябваше да имат отделни входове за двата пола. Мярката обаче не е задължителна, допълват световните агенции. От Ройтерс акцентират и върху факта, че от Министерството на общините и провинциите не уточнават дали същото правило ще бъде наложено и върху местата за сядане в заведенията. Не се споменава също и дали промените ще бъдат наложени за други публични обекти като болници и училища.

От десетилетия на представителите на двата пола, които нямат родниски връзки, бе забранено да бъдат заедно на публични места. Забраната бе налагана от религиозна полиция и други представители на местното духовенство.

След като престолонаследникът принц Мохамед бин Салман получи повече правомощия в правителството в Саудитска Арабия започна намаляване на религиозните рестрикции, което доведе до падане на забраните за жени да управляват автомобили. Неговият образ на реформатор пострада сериозно след убийството на журналиста Джемал Хашоги, който бе ликвидиран от саудитски агенти в посолството на страната в Истанбул.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG