Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сибирският шаман отново тръгна "да отстрани Путин". И отново бе задържан от полицията


Александър Габишев
Александър Габишев

Три дни след като Александър Габишев тръгна отново от Якутия към Москва "за да отстрани Путин", полицията го задържа. Пак. Това е вторият опит на "сибирския шаман" да стигне пеша до столицата на Русия и второто му задържане по този повод.

Правният координатор на опозиционното движение "Открита Русия" Алексей Прянишников е съобщил пред "Новая газета" и МБК, че полицията е задържала Габишев във вторник на едно от шосетата в Якутия. Официалната причина за задържането все още не е известна.

Преди това полицаи са се опитали да връчат на сестрата на Габишев призовка за него, но тя е отказала да я получи.

Шаманът тръгна отново в събота с двама последователи и четири сибирски лайки. В момента средната температура в Якутия е минус 44 градуса по Целзий. Евгений Ростокин, близък до Габишев, каза пред Радио Свободна Европа, че маршът към Москва е подновен след като шаманът "говорил с духове" и "чул Божията воля".

Ростокин обяснява, че заповедта на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), която забранява на Габишев да напуска столицата на Якутия - Якутск, е изтекла в средата на октомври. Радио Свободна Европа не успя да се свърже със самия Габишев.

На 3 декември Върховният съд на Якутия отхвърли жалбата на адвокатите на Габишев за прекратяване на разследването срещу него за подстрекаване към екстремизъм.

Габишев измина над 2000 километра пеша по време на своя марш от март до септември. По пътя си бе придружаван от стотици хора. С времето той ставаше все по-популярен, а някои от разговорите му с хора са гледани милиони пъти в социалните мрежи.

През месец юли той стигна до град Чита и с него вървяха вече 700 души. Лозунгът им бе "Русия без Путин". Шаманът тогава обясни: "Бог ми каза, че Путин не е човек, а демон. Затова имам заръка да го отстраня".

Шаманът, който се зарече да свали Путин от власт
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00


През септември Габишев бе задържан в района на Бурятия, а властите го върнаха в Якутия, където бе настанен за кратко в психиатрична клиника.

Шаманът бе разследван като заподозрян за подстрекаване към екстремизъм и като такъв получи заповед да не напуска Якутск.

През октомври психиатри в Якутск обявиха, че Габишев е душевно нестабилен, но неговите адвокати отхвърлиха заключението и организираха преглед при независими експерти. Опасението им бе, че властите могат да изпратят техния клиент за принудително лечение в психиатрия.

На 17 септември Алексей Прянишников съобщи за Радио Свободна Европа, че независимите експерти са установили друго - че Габишев е стабилен психически, не се нуждае от принудително лечение и не представлява опасност за околните.

Координаторът по човешки права на "Открита Русия" Валентина Дехтяренко съобщи тогава за Радио Свободна Европа, че Габишев е само заподозрян, но няма повдигнато обвинение.

Шаманите са традиционни лечители и гадатели в Сибир от векове. По време на Съветския съюз те са били сурово преследвани. В изолираните региони на Сибир тяхното влияние днес се възвръща.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG