Връзки за достъпност

Извънредни новини

Филип Димитров е избран за зам.-председател на Венецианската комисия


Филип Димитров

Конституционният съдия и бивш министър-председател Филип Димитров е избран за зам.-председател на Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа, съобщи lex.bg. Той е представител на страната ни в институцията, по-известна като Венецианската комисия, от началото на 2017 г.

За председател на европейското звено е преизбран италианецът Джани Букикио, а останалите зам.-председатели са Клер Бази- Малаури, член на френския Конституционен съвет и Реджина Кинер от Швейцария, професор на Конституционно и административно право в университета в Цюрих.

Венецианаската комисия представя правни съвети на държавите членки на ЕС и помага затова правните и институционални структури в тях да работят в съответствие със стандартите в блока.

В петък европейската институция излезе със становище, гласящо, че българските власти трябва да се откажат от предложенията на правосъдния министър Данаил Кирилов за общ механизъм за разследване и отстраняване на т.нар. „трима големи“ в съдебната власт и да приемат такава процедура по отношение на главния прокурор. От комисията за пореден път призоваха и за промени, които да ограничат правомощията на главния обвинител, целящи да намалят влиянието му при вземане на решения във Висшия съдебен съвет (ВСС). В отговор министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ще прокара всички пет препоръки за контрол, но в крайна сметка Министерски съвет реши само да въведе фигура на „независим прокурор“, който да разследва главния, без да му докладва за работата си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG