Връзки за достъпност

Извънредни новини

Венецианската комисия: Необходим е механизъм за разследване само на главния прокурор


Венецианска комисия
Венецианска комисия

Българските власти да се откажат от предложения от правосъдния министър Данаил Кирилов общ механизъм за отстраняване и разследване на т.нар. "трима големи" в съдебната власт, а да приемат такава процедура само по отношение на главния прокурор. Наред с това да приемат промени, ограничаващи влиянието му при взимането на решения от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Това се казва в становище на Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия, оповестено в петък вечер. Както е известно, управляващите отправиха запитване към нея, а преди два дни премиерът Бойко Борисов декларира, че ще прокара всички нейни препоръки на извънредно заседание на Министерския съвет още през уикенда.

"Заради позицията му в прокуратурата и влиянието му във ВСС"

Комисията изразява съмнения, че предлаганият от Кирилов общ механизъм би могъл да осигури ефективна възможност за разследване на главния прокурор, ако бъде заподозрян в престъпление - "заради позицията му в прокуратурата и влиянието му във ВСС".

"Такова решение би трябвало да разчита по същество на информацията, полученa от следователи и прокурори, които са подчинени на главния прокурор. Освен това ще бъде трудно да се намерят трима членове на Прокурорската колегия, които желаят да внесат искане за отстраняването му и седемнайсет членове на Пленума на ВСС да го подкрепят", се казва в становището.

Предложенията на Венецианската комисия

Затова европейските експерти предлагат няколко конкретни законодателни промени, които да ограничат възможността за евентуално въздействие на главния прокурор в такава хипотеза:

- той да бъде задължен със закон "да се въздържа от каквито и да било указания по свързани с него случаи";
- възможност членовете на ВСС, които не са свързани с прокуратурата, да поискат отстраняване на главния прокурор;
- по-малко мнозинство в Пленума на съдебния съвет, необходимо за разпореждане на отстраняването му;
- съдебен контрол над отказите да се образува подобно разследване;
- въвеждане на нова фигура на "независим прокурор", който единствен да има правомощия да разследва ръководителя на държавното обвинение.

В сряда премиерът Борисов спомена само последната препоръка, обвързвайки я с условието трима членове на Прокурорската колегия на ВСС да предлагат номинации за този пост. Този вариант обаче влиза в противоречие с останалите европейски препоръки, целящи да ограничат влиянието на главния прокурор, от когото пряко зависи кариерното развитие на членовете на Прокурорската колегия след края на мандата им във ВСС.

Въпросът за невъзможността ръководителят на прокуратурата да бъде разследван, която го прави фактически недосегаем, бе повдигнат още през ноември 2009 г. от Европейския съд по правата на човека в решението му по делото "Колеви срещу България".

Впоследствие препоръки за ограничаване на тази фактическа безконтролност са отправяни както от Венецианската комисия и Комитета на министрите, така и от Европейската комисия.

Без процедура за председателите на ВКС и ВАС

След като правосъдният министър Кирилов обяви по-рано тази година, че предлага общ механизъм за отстраняване и разследване на "тримата големи", от Съвета на Европа припомниха, че европейските институции никога не са отправяли подобно искане към България.

"Проблематично от гледна точка на независимостта на съдебната власт"

"Проектът за изменения, анализиран от Венецианската комисия, предвижда разширяване на механизма за отстраняване на двамата председатели на върховни съдилища. Това обаче не е изискване на Европейския съд по правата на човека и е проблематично от гледна точка на независимостта на съдебната власт", се казва по този повод в становището на Венецианската комисия, прието в петък.

Авторите му подчертават, че приемането на подобна процедура по отношение на председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) "противоречи на европейските стандарти и не се изисква от съдържанието или логиката на българската Конституция". Затова и Венецианската комисия призовава българските власти да се откажат от тази част от проекта си.

"Еволюция на професионалната етика и политическата култура"

"Комисията повтори предишните си препоръки за промени при формирането на ВСС и подчерта, че проблемът, установен в решението "Колеви срещу България", не може да бъде решен само с едно изменение, а по-скоро изисква комбинация от институционални промени, нови процедури, както и еволюция на професионалната етика и политическата култура", съобщават от Съвета на Европа.

Правосъдният министър Данаил Кирилов бе поканен на заседанието на Венецианската комисия, за да мотивира предложенията си, но той не се отзова. Вместо да се срещне с европейските експерти, той разговаря в министерството с австралиеца Джок Полфрийман в качеството му на представител на Българското затворническо сдружение за рехабилитация.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG