Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Абсолютно независимо". Правителството склони на механизъм за разследване на главния прокурор


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Правителството се отказва от проекта на правосъдния министър Данаил Кирилов за общ механизъм за отстраняване и разследване на т.нар. "трима големи" в съдебната власт и ще предложи такъв само по отношение на главния прокурор.

Това стана ясно от интервю на премиера Бойко Борисов пред бТВ в сряда вечерта. Той направи изявлението си по повод неотдавнашната мисия на Венецианската комисия към Съвета на Европа в София. Очаква се докладът от посещението ѝ да бъде огласен до края на седмицата.

Извънредно заседание на МС

След като това стане факт, Борисов ще свика извънредно заседание на Министерския съвет през уикенда, на което да бъдат приети всички препоръки за съдебната власт на европейските експерти.

Подчертавайки, че не е правилно главният прокурор да разследва сам себе си при наличие на данни за извършено от него престъпление, премиерът декларира, че кабинетът му ще предложи възможност това да се извършва от "абсолютно независим прокурор".

"Този прокурор да може да го проведе това разследване без да се отчита на никого, абсолютно независимо", поясни Борисов с уточнението, че този обвинител ще се избира с мнозинство от две трети от Прокурорската колегия на ВСС.

Той обаче не коментира как тази процедура ще гарантира независимостта на въпросния прокурор при положение, че европейските институции като неведнъж са изразявали притеснения заради влиянието на главния прокурор върху мнозинството в съдебния съвет.

Препоръки за ограничаването на безконтролността му са отправяни неколкократно към София през последните 10 години, включително от Европейския съд по правата на човека, Комитета на министрите към Съвета на Европа и Европейската комисия.

Без ГЕРБ на консултациите при Радев

Борисов заяви още, че ГЕРБ няма да участва в консултациите, които президентът Румен Радев обяви за промени в Конституцията за модела и мястото на прокуратурата в съдебната система.

По думите му инициативата на държавния глава е "опит да угажда на БСП", докато в същото време поддържал топли отношения с новоизбрания главен прокурор Иван Гешев, чийто брат е негов личен бодигард от НСО.

Според Борисов за разлика от сегашния главен прокурор Сотир Цацаров, който е "много начетен човек" и "гледа нещата от всички страни и ги обмисля", Гешев е "много по-добър в оперативната дейност" и ще постигне по-добри резултати в работата с МВР и ДАНС.

"Аз подкрепих най-много Лозан Панов"

Запитан за отношенията си с настоящия главен прокурор и неговия наследник, министър председателят смени темата, фокусирайки се върху председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който е отявлен критик на държавното обвинение.

"Аз подкрепих най-много Лозан Панов навремето. Най-много го подкрепих. Питайте го него. Той нямаше да стане съдия, ако аз не го бях подкрепил. С парламентарните си групи. С начина, по който се избират във ВСС. С излъчените от нас представители", заяви Борисов.

Попитан дали казал на членовете на ВСС, излъчени от парламентарната квота с гласовете на ГЕРБ, той отговори: "Ами, естествено". И продължи: "Не помните ли – Христо Иванов ми беше министър тогава. И той идваше често при мен – господин Панов". След което потвърди, че тогава е поел ангажимент да го подкрепи за председател на ВКС.

Премиерът обаче не получи въпрос дали е имал подобна намеса и при изборите на другите "големи" в съдебната власт, докато бе премиер. За това загатна самият той непосредствено преди първото заседание на ВСС, на което за главен прокурор бе избран Гешев. Тогава пък Сотир Цацаров направи недвусмисленото признание, че тези избори всъщност се правят "в две други сгради".

По повод срещата си във вторник с генералния секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар, премиерът коментира, че е поискал от организацията общи правила, които да предложи на медиите. Добави обаче, не може да управлява автоцензурата на журналистите, нито да влияе на издателите като "Пеевски, Прокопиев и Дончев, всеки от които си има собствена редакционна политика".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG