Връзки за достъпност

Извънредни новини

Санна Марин, най-младият премиер в света


Санна Марин е най-младият министър-председател в историята на Финландия и едва третата жена, която заема поста

„Най-младият премиер в историята на Финландия“. „Най-младият министър-председател в света“. Това са част от заглавията, които в понеделник заляха световната преса по повод избирането на Санна Марин за премиер на Финландия. 34-годишната дама бе провъзгласена за лидер на социалдемократическа партия в страната. Формацията е най-голямата в управляващата коалиция. Исторически се оказа и фактът, че обединението е съставено от пет партии, всички водени от жени.

Коя обаче е Марин и как се стигна до нейното избиране?

Санна Мирелла Марин е родена на 16 ноември 1985 г. в Хелзинки. Тя е отгледана в еднополово семейство. До това се стига, след като майка ѝ, която е израснала в сиропиталище, напуска баща ѝ заради проблемите му с алкохола и впоследствие заживява със своя партньорка.

Нейното детство не е от най-леките. Налага се да живее с различни ограничения заради ниския материален статус на семейството ѝ.

През 2015 г. пред финландско списание, тя казва, че се е чувствала невидима заради факта, че не може да говори открито за средата, в която расте, тъй като темата с еднополовите съжителства е била табу. Марин описва случките с близките ѝ като „тъжна история“, с каквито са пълни повечето финландски семейства.

„Детството и младостта ми не включваха материално изобилие, но пък бяха пълни с любов и обикновено ежедневие“, пише Марин в блога си.

Тя се определя като нормална, дори посредствена ученичка. В основното й образование оценките просто са позволявали преминаване в по-горен клас. В гимназията и университета нещата се променят.

Марин започва да работи на 15 години. Първо в пекарна в Тампере, а по-късно разнася списания, за да си осигурява джобни пари.

След като завършва гимназията работи на няколко места, а благодарение на заетостта си в Университета в Тампере, успява да започне следване по административни науки. Така тя се превръща в първия член на семейството си, който получава висше образование, и смята, че всичко е благодарение на социалната система в страната.

„Много дълго време политиката ми беше чужда. Сякаш беше за друг вид хора, по-големи от мен. Никога не съм си и представяла, че може да се превърне в работа и за мен“, пише още Марин.

През 2012 г. тя за пръв път е избрана в градския съвет на Тампере, а по-късно го оглавява. През 2015 г. става и депутат, а след четири години печели нов мандат. През юли 2019 г. е избрана за министър на транспорта.

През годините тя застава зад редица идеи, които в момента набират популярност и в световен мащаб – борбата срещу половото неравенство, насилието над жени и климатичните промени. Тя многократно е заявявала, че иска да премахне колите, които се движат на изкопаеми горива и се противопоставя на идеята Финландия да се присъедини към НАТО.

Сега Марин се изправя пред огромното предизвикателство да е най-младата на поста си и едва трета жена, която оглавявя властта в северната държава. Вниманието към нея ще е още по-голямо, тъй като Финландия все още държи ротационното председателство на Съвета на ЕС.

„Никога не съм се замисляла за възрастта или пола си. Мисля за причините, поради които съм влязла в политиката и нещата, заради които сме спечелили доверието на избирателите“, казва Марин.

Тя е майка на едно дете от дългогодишния си партньор.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Facebook форум

Най-ново видео

Как едно кафене в Киев работи въпреки липсата на ток
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00
XS
SM
MD
LG