Връзки за достъпност

Извънредни новини

Точно 77% от българите смятат, че корумпираните няма кой да ги накаже


49 % от представителите на бизнеса твърдят, че корупцията им е попречила да получат обществени поръчки
49 % от представителите на бизнеса твърдят, че корупцията им е попречила да получат обществени поръчки

Точно 85 % от българите смятат, че корупцията у нас е широкоразпространена. Това сочат социологически данни на Евробарометър, представени в понеделник от Европейската комисия. На този фон средно в ЕС на същото мнение за корупцията в тяхната страна са 63 на сто от гражданите.

Според 68 на сто от българските участници в анкетата не може да се очаква, че участвалите в корупция ще бъдат заловени и предадени на прокурор. Подобни песимистични очаквания имат средно 44% от останалите европейци.

Отново над 20% е разликата между българската и средноевропейската нагласа за наказания за корупция. Според 77 на сто от българите и 55 на сто от останалите в ЕС не може да се очаква, че корумпираните ще бъдат наказани със затвор или поне с тежка глоба, съобщава БТА.

На въпрос - дали заловените в корупция високопоставени служители получават подходящо наказание, 75 на сто от българите и 56 на сто от останалите в ЕС отговарят отрицателно. Като най-разпространен вид корупция българите посочват подкупите (39 на сто) и финансирането на партиите срещу влияние върху политическите решения (46 на сто).

Според доклада усещането за корупция в страните в ЕС е намаляло от 2013 г. насам. За България през 2018 г. също се забелязва леко намаляване, като между 2013 и 2017 г. процентът е бил между 89 и 91 %.

Представители на бизнеса у нас, които са взели участие в проучването, са съгласни, че между властта и бизнеса съществуват твърде близка връзка. На това мнение са 92 % от анкетираните, като по този показател отстъпваме само от Поргугалия.

Заедно с това 49 % от фирмите в България твърдят, че корупцията им е попречила да спечелят обществена поръчка, което поставя страната ни на трето място в Европа след Словакия и Словения. Българите са сред лидерите в ЕС по убедеността си, че корупцията пречи на конкуренцията в бизнеса, подкупите и връзките са най-бързия начин за постигане на резултати, както и че корупцията е най-лесен път за получаване на публична длъжност.

Сред основните проблеми за правенето на бизнес са посочени недостатъчната инфраструктура (54 на сто у нас срещу 46 процента в ЕС), шуробаджанащина (57 на сто у нас срещу 37 на сто в ЕС) и корупцията (51 у нас срещу 37 на сто в ЕС).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG