Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нормите за замърсяване на въздуха са превишени в цялата страна


Смог над София
Смог над София

Превишение на нормите за прахово замърсяване на въздуха се отбелязва в цялата страна, става ясно от данните на сайта airsofia.info. С изключение на няколко планински райони качеството на въздуха е лошо на територията на цяла България.

Карта на праховото замърсяване на България във вторник
Карта на праховото замърсяване на България във вторник

В София превишаване на дневните норми за втори пореден ден има в почти всички квартали. Като надвишаването на пределните нива е до 10 пъти в някои части на кварталите „Христо Ботев“, „Бояна“, „Манастирски ливади“ и „Студентски град“.

Според синоптиците утре се очаква вятър, който ще намали нивата на прах.

Засега столичната община е взела само една конкретна мярка срещу замърсяването на въздуха и това са безплатните буферни паркинги на няколко станции на метрото. Освен това Йорданка Фандъкова призова жителите на София да не се отопляват на твърдо гориво.

В интервю за БНР проф. Христомир Брънзов – директор на Националния институт по метеорология и хидрология признава, че се разчита предимно на природата:

"Разчитаме първо на природата – природата е тази, която се самоочиства. Тя създава този похлупак и тя е тази, която го вдига. Ние трябва да разберем, че природата е много по-силна от нас и да се адаптираме към нея, а не да се мъчим да се борим с нея“.

Според него по-честото миене на улиците също може да допринесе за намаляване на източниците на прах в града, но трябва да се вземат мерки и за замърсяването от строителните дейности, отоплението и презграничното замърсяване.

По данни на института днес въздухът в София е почти два пъти по-чист от вчера, когато беше регистрирано осемкратно превишение на допустимите норми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG