Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС започва работа по свой "Закон Магнитски" за човешки права


Жозеп Борел
Жозеп Борел

Министрите на външните работи на Европейския съюз се съгласиха да продължат със законодателството за санкции чрез замразяване на активи и забрани за пътуване на нарушители на човешките права.

„Съгласихме се да започнем подготвителната работа за глобален режим на санкции за справяне със сериозни нарушения на правата на човека“, заяви новият дипломатически ръководител на блока Жозеп Борел на 9 декември. Той добави, че този ход ще даде на ЕС „много повече сила и много повече капацитет за действие. "

Разработването на законодателството - подобно на "Закона Магнитски", приет от САЩ през 2012 г. - може да отнеме няколко месеца, казаха представители на ЕС.

Новият режим на санкции бе представен за пръв път от Холандия преди година, но няколко държави, включително Унгария, чието правителство има тесни връзки с Русия, не го поддържаха.

"Това е огромна стъпка напред. Ако нарушителите на правата на човека не могат да пътуват до Европа, това ще бъде пагубно за тях", Бил Браудър, който лобира за закона, написа в Туитър, малко след обявяването на решението на ЕС.

Браудър, който управлява един от най-големите руски инвестиционни фондове, се бори за приемането на законодателство в САЩ и Европа, след като адвокатът му Сергей Магнитски почина в московски затвор преди 10 години.

Магнитски подаде информация, обвиняваща руски служители на реда и служители в кражба на около 230 милиона долара от държавата чрез схема за въстановяване на данъци.

Сенаторът на САЩ Роджър Уикър (Републиканец от щата Мисисипи), който миналата седмица се срещна с унгарски служители, за да ги насърчи да одобрят законодателството на ЕС, нарече решението "огромна победа" за правата на човека.

Много руски служители, бизнесмени и личности, близки до президента Владимир Путин имат домове, банкови сметки и други активи в Европа, което потенциално ги излага на загуби, ако ЕС приложи санкции.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG