Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин: Убитият в Берлин грузинец е виновен за смъртта на над 100 души


Владимир Путин
Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин заяви, че етническият чеченски грузински гражданин, убит в Берлин това лято, е бил сред организаторите на взрив в московско метро и е виновен за смъртта на над сто души.

На пресконференция в Париж на 9 декември след мирните преговори с лидерите на Украйна, Франция и Германия, Путин определи Зелимхан Хангошвили като „закоравял и смъртоносен боец“, който се търси в Русия.

Путин заяви, че Хангошвили "е убил 98 души при едно от своите действия" и че той също е "един от организаторите на взрив в московско метро". Той не даде повече подробности. През последните 20 г. в метрото на Москва имаше няколко експлозии с жертви.

40-годишният Хангошвил, който преди се е сражавал на страната на сепаратистите в Чечния, беше убит в парк „Клайнер Тиргартен“ на 23 август. Малко след това бе арестуван руски гражданин, заподозрян в извършването на убийството. Германските медии съобщават, че Федералната прокуратура подозира, че руските държавни служби са поръчали убийството. Външното министерство на Германия обяви за „персона нон грата“ двама руски дипломати миналата седмица, след като властите обявиха, че Русия не съдейства достатъчно на разследването.

Путин отрече участието на руската държава в убийството и каза, че Русия е готова да помогне на Германия да го разследва убийството.

"Не знам какво се е случило с него. Той живее в престъпен подземен свят, където всичко е възможно да се случи", каза Путин в отговор на въпрос от германски репортер.

"Трябва да намерим виновните и заедно с канцлера (Ангела Меркел) да направим всичко, за да помогнем на нашите германски колеги", каза той, като отрече да има "криза" между страните.

На въпроса как ще реагира Кремъл на изгонването на руски дипломати, Путин отговори, че Русия ще следва „неписания закон“ в дипломацията на „зъб за зъб“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG