Връзки за достъпност

Извънредни новини

Демократите оповестиха две обвинения за отстраняването на Доналд Тръмп


Американският президент Доналд Тръмп
Американският президент Доналд Тръмп

Членовете на Демократическата партия в Камарата на представителите на САЩ обявиха във вторник два официални мотива за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, обвинявайки го в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса.

Джери Надлер, председател на съдебната комисия на Камарата, заяви, че президентът „вижда себе си над закона“.

По-рано през деня Тръмп, който е обвинен, че е задържал отпускането на финансова помощ на Украйна докато не бъде започнато разследване в Киев на негов политически съперник, написа в Туитър, че не е направил "НИЩО" погрешно и че отстраняването на президент с неговото досие ще бъде "чиста политическа лудост!"

Очаква се пълният състав на камарата да гласува по обвиненията през следващата седмица.

Ако бъдат одобрени, те ще превърнат Тръмп в третия президент на САЩ, който ще бъде подложен на процедура за отстраняване от Сената. Това е малко вероятно, тъй като за започване на същинска процедура по импийчмънт са необходими две трети от гласовете, а Сенатът е контролиран от Републиканската партия, от която е и президентът.

Раследването на Тръмп в Конгреса започна на 24 септември и се съсредоточи върху това дали президентът е потърсил чужда помощ за лична политическа изгода.

Фокус на разследването стана телефонен разговор, проведен на 25 юли между Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски. По време на разговора Тръмп насърчава украинския президент да разследва евентуалния кандидат на демократите за президент Джо Байдън и неговия син Хънтър, който е бил платен член на борда на украинска енергийна компания.

Според демократите Тръмп е предложил в замяна 400 милиона долара военна помощ, която вече е била отпусната от Конгреса, както и да приеме Зеленски в Белия дом.

Републиканците обвиняват демократите, че се опитват да отстранят президента от поста без достатъчно доказателства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG