Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп призова Русия "да не се меси" в изборите в САЩ. Лавров заговори за "Маккартизъм"


Доналд Тръмп посреща Сергей Лавров в Белия дом
Доналд Тръмп посреща Сергей Лавров в Белия дом

Американският президент Доналд Тръмп предупреди руския външен министър Сергей Лавров за всякакви "опити за намеса" в изборите в САЩ и "призова Москва за разреши конфликта с Украйна", се казва в съобщение на Белия дом след срещата на двамата в Белия дом.

Тръмп поиска подкрепа от Русия, за да бъде попречено на Иран да развие ядрената си програма и за да бъде гарантирано освобождаването на Северна Корея от ядрено оръжие.

Посещението на Лавров е само ден след разговорите в Париж между лидерите на Русия, Франция, Германия и Украйна. По-рано през деня държавният секретар Майк Помпео също се срещна с Лавров.

Руският външен министър заяви, че страната му не се е месила в изборите в САЩ и обяви, че Кремъл е готов да публикува "тайния канал" на комуникация между Москва и Вашингтон от октомври 2016 до ноември 2017 г., което според него ще потвърди позицията му. Помпео отхвърли идеята и каза, че вече има достатъчно доказателства.

"Ще публикуваме всички документи, които трябва. Вече обявихме достатъчно факти, които показват какво се случи на изборите с нашите руски партньори през 2016 г. Не смятаме, че има някаква грешка", коментира Помпео.

"Трябва да имаме по-добри отношения, отколкото в последните няколко години. По това работим", каза още американският държавен секретар.

Двете страни обаче изразиха повече разногласия отколкото единство.

Помпео призова Русия да спре подкрепата си за лидера на Венецуела Николас Мадуро и да позволи провеждането на избори. Помпео отново повтори позицията на САЩ, че Крим е част от Украйна и че Русия трябва да изпълни своите задължения, за да има мир.

Лавров сравни настоящата атмосфера във Вашингтон с 1950-те години, когато САЩ преследва инфилтрирани комунисти в държавните структури. Това е отпратка към годините на т.нар. Маккартизъм.

XS
SM
MD
LG