Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Един разследван лъжец не може да е премиер". Десетки хиляди в Прага поискаха оставката на Бабиш


Според организаторите на протеста са присъствали 60 хиляди души
Според организаторите на протеста са присъствали 60 хиляди души

Десетки хиляди граждани протестираха в Прага срещу министър-председателя на Чехия Андрей Бабиш. Това се случва след като прокуратурата възобнови разследването за измама с евросубсидии срещу премиера, а Брюксел установи, че има конфликт на интереси между бизнеса и политическата му роля, предаде "Ройтерс".

Протестът бе организиран от гражданската група "Милиони моменти за демокрация". Говорителите настояха бившата бизнес империя на Бабиш "Агроферт" да бъде лишена от евросубсидии и обществени поръчки. Те призоваха премиера да подаде оставка.

Подновеното разследване срещу Бабиш е за това, че той е прикрил собствеността върху една от фирмите си, за да може да получи 2 милиона евро субсидия.

Отделно от това одит на Европейската комисия, изтекъл в медиите преди седмица, разкрива позицията на Брюксел, че Бабиш е в конфликт на интереси, защото все още контролира "Агроферт" - конгломерат от стотици фирми, който от 2017 г. се управлява от доверителен фонд.

65-годишният Бабиш е на власт от 2017 г. Той отрича да е извършил нещо нередно.

Протестите са организирани от студенти, които успяха да съберат по половин милион души два пъти тази година. Това са най-големите демонстрации в Чехия от Нежната революция преди 30 години. Протестът във вторник се състоя на Вацлавския площад. Според организаторите са присъствали 60 хиляди души.

"Един разследван лъжец няма място на премиерския пост", каза пред събралите се Бенямин Рол от "Милиони моменти за демокрация". "Европейската комисия казва ясно: Андрей Бабиш злоупотребява с политическата власт за личните си бизнес интереси", допълни той.

Въпреки протестите, партията на Бабиш - "Ано", е най-популярната политическа сила с близо 30 на сто подкрепа, основно сред по-възрастните и хората извън столицата.

Фирмите на Бабиш се занимават със земеделие, производство на храни, химикали и медии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG