Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай и Турция са най-големите затвори за журналисти


Делото срещу журналистите от "Джумхюриет" беше сред най-шумните в Турция. Десетки репортери и редактори бяха осъдени на затвор и излежаха присъдите си. Главният редактор Джан Дюндар (на снимката) сега живее в Германия.
Делото срещу журналистите от "Джумхюриет" беше сред най-шумните в Турция. Десетки репортери и редактори бяха осъдени на затвор и излежаха присъдите си. Главният редактор Джан Дюндар (на снимката) сега живее в Германия.

Китай и Турция са държавите, в които най-много журналисти са пратени в затвора през 2019 г. Това става ясно от годишния доклад на Комитета за защита на журналистите. За четвърта поредна година поне 250 журналисти са пратени в затвора по обвинения, свързани с работата им.

Освен Китай, където 48 журналисти са пратени зад решетките през 2019 г., и Турция, където броят им е 47, много критични представители на четвъртата власт са затворени и в Саудитска Арабия, и в Египет. „Авторитарни лидери като Си Цзинпин, Реждеп Тайип Ердоган, Мохамед бин Салман и Абдел Фатах ал Сиси не показват признаци на отпускане на хватката около критичните медии“, пише в доклада на авторитетната организация.

В Китай броят на журналистите в затворите се е увеличил рязко в сравнение с 2018 г., когато само един репортер е осъден на лишаване от свобода. Причината, според Комитета за защита на журналистите, е „консолидирането на властта около президента Си Цзинпин“.

В Турция броят на осъдените на лишаване от свобода журналисти намалява в сравнение с предходната година. Атаките на управляващите в Анкара срещу критични медии станаха особено силни след неуспешния опит за преврат през 2016 г.

Кралското семейство на Саудитска Арабия беше свързано с убийството на журналиста на "Вашингтон пост" Джамал Кашоги през октомври 2018 г.

Иранските власти за изпратили в затвора 11 журналисти. Много хора в ислямската република бяха арестувани за разпространение на информация по време на протестите, започнали през октомври, когато достъпът до интернет беше спрян именно с цел да се знае по-малко за демонстрациите и потушаването им. По оценки на „Амнести интернешънъл“ убитите при смачкването на протестите са над 200.

В Русия седем журналисти са изпратени в затвора, четирима от които – заради тяхната работа в анексирания през 2014 г. полуостров Крим.

В доклада се отбелязва също, че „авторитаризмът, нестабилността и протестите“ в страните от Близкия Изток са причина за ръст в броя на журналистите в затвора в региона.

Най-често в затвора влизат журналисти, които се занимават с теми като политика, човешки права и корупция, се казва още в доклада. Мнозинството от тях са обвинени (и/или осъдени) по обвинения в престъпления срещу държавата, като тази тенденция се запазва в последните години. Увеличава се обаче броят на обвинените за разпространение на „фалшиви новини“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG