Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Радев ще внесе проект за промяна в конституцията за статута на главния прокурор


Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев обяви, че ще се възползва от конституционното си правомощие и ще внесе в Народното събрание проект за промяна на конституцията във връзка със статута на главния прокурор. Държавният глава съобщи това в студиото на "Лице в лице" по бТВ по повод предложените от Министерския съвет промени в Наказателно-процесуалния кодекс за въвеждането на т.нар. независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор. Това бе направено след препоръки от Европейската комисия за демокрация чрез право, т.нар. Венецианска комисия. Сравнение на Свободна Европа между препоръките и внесения законопроект показа, че правителството всъщност изобщо не се е съобразило с предложенията на Съвета на Европа.

Президентът Румен Радев оцени негативно внесените от Министерския съвет промени.

„Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се постави още преди повече от десетилетие, но чак в залеза на своето управление премиерът Борисов даде предложение в тази посока – и то в типичния си стил: за 20 минути“, каза Радев.

Според президента проблемът е много по-дълбок и няма да се реши с предложения законопроект.

„Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки институционални промени, нови правила и най-вече еволюция на политическата култура“, коментира президентът. Според него "очевидно това е непосилна задача за един презрял етап на управление".

"Ще се възползвам от правото си на чл. 154 от Конституцията, където пише, че президентът има инициативата да внася предложения за промени само в един закон и това е Конституцията", съобщи Румен Радев.

Президентът обяви, че започва дебати за мястото на прокуратурата още на 26 ноември, когато назначи избрания от ВСС Иван Гешев за главен прокурор. Държавният глава върна първия път неговия избор, но конституцията го задължи да подпише указа за назначението след повторения избор във ВСС.

Президентът планира да започне консултации за промени в конституцията още преди Нова година. Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви, че партията му няма да участва. По информация на Свободна Европа президентът ще покани представители на партии, неправителствени организации и международни институции, включително Венецианската комисия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG