Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеевски най-откровено, открито и публично овладява властите, каза депутат от БСП


Антон Кутев
Антон Кутев

Резултатът от парламентарния вот, при който Сотир Цацаров беше избран за нов председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) със 165 гласа "за" срещу 30 "против" и трима "въздържал се", е следствие от политическо въздействие чрез медийни империи.

Това каза депутатът от БСП Антон Кутев, който бе сред социалистите, които не подкрепиха фаворита на мнозинството. Както е известно, парламентарната група на левицата се разцепи на две, въпреки че ръководството ѝ предварително реши да не подкрепи номинацията на Цацаров.

Попитан дали това е резултат от натиск върху депутатите от БСП, Кутев заяви, че не знае, но определи като "безспорно", че е "въздействано върху парламента вчера за това гласуване". По думите му мотивите на социалистите, подкрепили Цацаров, са различни, но сред тях е и страхът от него.

"Парламентът започва да се превръща във фикция"

"Най-различни са начините (за въздействие). Най-малкото всеки от нас можеше да проследи какво правиха вестниците – въпросните вестници – през това време. На чия страна заставаха, чии интереси отстояваха. Не само вестници – и сайтове, и телевизии, и т.н. И това беше очевидно. Сега, това, че някакви хора са станали много богати и много силни в края на краищата е част от капиталистическото общество, в което живеем. Но това, че тези хора вече стават силни до степен, в която нарушават демократичния процес, е проблем и това е проблем на парламента, защото даже парламентът започва да се превръща във фикция. Тоест, някаква кукла в ръцете им."

Помолен да уточни кого визира, Кутев отговори: "Естествено е от всичко, което казах, че имам предвид Делян Пеевски. Но ако кажа, че Делян Пеевски е единственият и че той е голямото зло на държавата, това няма да е вярно".

"Такива като Делян Пеевски има още десетина човека"

"Такива като Делян Пеевски има още десетина човека. С тая разлика, че Делян по някакъв начин най-много се е набил в очите. Той просто, може би, най-откровено, открито и публично се опитва да овладява тия власти. За съжаление не е само той, но пак за съжаление те наистина са десетина човека в държавата и това прави огромните противоречия в тая държава и огромните разделения на обществото", добави депутатът от левицата.

По повод професионалните качества на Цацаров, той уточни, че го смята за "изключителен професионалист", който очевидно има най-добрата биография за ръководния пост в КПКОНПИ, но "това, че си добър шофьор, не означава, че караш колата в правилната посока". Другият му довод да не подкрепи досегашния главен прокурор за председател на антикорупционната комисия е, че като ръководител на държавното обвинение той е имал много повече правомощия да се справи с корупцията, но това не се случи през изминалите 7 години.

"Тя си изпусна групата и това ще ѝ коства много неща оттук нататък"

На въпрос какъв сигнал е разцеплението на групата на БСП за лидера ѝ Корнелия Нинова, Кутев коментира, че "тя си изпусна групата и това ще ѝ коства много неща оттук нататък".

Междувременно Нинова разпространи позиция на ръководството на БСП, в която се уточнява, че на заседанието на групата на 10 декември едва трима депутати са били против решението да не бъде подкрепена номинацията на Цацаров. "Парламентарната група на "БСП за България" има политическо решение за неподкрепа. Всеки, който не се е съобразил с това, носи своята лична отговорност", завършва позицията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG