Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия изгони двама германски дипломати като ответна мярка


Германският посланик в Москва Геза Андреас фон Гайр на излизане от руското външно министерство
Германският посланик в Москва Геза Андреас фон Гайр на излизане от руското външно министерство

Двама дипломати от германското посолство в Москва бяха обявени за "персона нон грата" като ответна мярка след изгонването на двама руски дипломати от Берлин миналата седмица, съобщи Франс прес.

Повод за напрежението между двете страни стана убийството на грузинеца Зелимхан Хангошвили през август в германската столица, както и отказът на Русия да съдейства на разследването. Германската прокуратура официално обяви, че има доказателства за връзка на руското разузнаване с убийството на Хангошвили, но Кремъл отрича.

Германският посланик в Москва Геза Андреас фон Гайр е бил извикан в четвъртък сутринта в руското външно министерство и е бил уведомен, че двама негови подчинени имат срок от 7 дни да напуснат Русия.

В началото на седмицата руският президент Владимир Путин коментира в Париж, че убитият грузинец от чеченски произход е бил сред организаторите на взрив в московското метро и е отговорен за смъртта на над 100 души. Той го определи като "закоравял и смъртоносен боец", който се издирва в Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG