Връзки за достъпност

Извънредни новини

България на Борисов: съюзник на НАТО, но в диалог с Русия


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и премиерът Бойко Борисов

България остава ангажиран и отговорен съюзник на НАТО, но без да пренебрегва стратегическия си диалог с Русия. Това бе основното послание на премиера Бойко Борисов по време на срещата му с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Брюксел в сряда.

По думите му НАТО е "единственият гарант за сигурността" на Балканите, а България продължава да се въоръжава, "да сме силни и да възпираме всякакъв мерак към нашата територия и съюз".

"Втора точка – диалог с Русия. Именно за това работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ "Белене" и за Балкански поток. Това го знаят в Белия дом, в НАТО и в ЕС. Нищо тайно и скрито не правим. Това е балансът, който дава възможност на България да играе ключова роля в Черно море и региона", обясни международната си стратегия българският премиер.

Борисов декларира подкрепата си за създаването на военноморски координационен център на НАТО във Варна, за което се разбра по време на посещението му във Вашингтон в края на ноември. Не пропусна обаче за пореден път да се обяви срещу разполагането на "флотилия" в Черно море.

"Не се натискаме за координационен център, ние и сега имаме координационни функции, пет учения има тази година в Черно море. Винаги съм се изказвал против флотилия в Черно море. Това, което правим, е възпиращата роля. Когато има две силни страни, тогава си плуват платноходките спокойно, а инфраструктурните проекти си вървят", добави премиерът.

Той подчерта, че страната ни изпълнява ангажимента си към Алианса за повишаване на инвестициите в отбраната, които през тази година надвишават 3 процента от БВП. Това се дължи на сделката по закупуването на 8 американски изтребители F-16 Block 70 за 2.1 млрд. лева, но бюджетът за отбрана през 2020 г. ще е около 1.6 процента от БВП, отбелязва "Медиапул".

"Във ВВС отидоха над 90% от парите, сега трябва да се насочим и към военния флот и Сухопътните войски", заяви още Борисов, чието правителство подготвя сделки за нови бронирани машини и два нови патрулни кораба за около 2.5 млрд. лева през следващата година. От думите му след срещата със Столтенберг стана ясно, че двамата са обсъдили и засилването на индустриалното сътрудничество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG