Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕЦБ понижи прогнозата си за растеж в еврозоната


Кристин Лагард
Кристин Лагард

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната на фона на вълната от глобална несигурност. Това обяви днес новата президентка на институцията Кристин Лагард, цитирана от ДПА и Франс прес.

ЕЦБ вече очаква икономиката на валутния съюз да нарасне с 1,1 на сто през 2020 догодина. През септември банката смяташе, че това нарастване ще бъде от 1,2 на сто.

Прогнозата за 2021 г. е за засилване на икономическия растеж до 1.4 %, като това ниво се запази и през 2022 година.

В четвъртък Катрин Лагард за първи път председателства заседание по паричната политика на ЕЦБ. Тя оглави банката на 1 ноември тази година.

Очакванията на инвеститорите са ниски, предвид забавянето на китайската икономика и перспективата за Брекзит без сделка, посочва институцията. Бъпреки това производственият сектор показва известна стабилизация а и състоянието на трудовия пазар остава благоприятно.

ЕЦБ прогнозира краткосрочно забавяне на инфлацията, последвано от ускоряването й до 1,6 процента през 2022 година и достигането на ниво от 1,7 процента през четвъртото тримесечие на същата година. Така показателят ще се приближи до целевия праг от малко под 2 процента, казват от институцията.

През 2020 година годишната инфлация се очаква да бъде 1,1 на сто, а през 2021 година тя ще се повиши до 1,4 на сто.

През ноември ЕК прогнозира, че и българската икономика ще се развива по-бавно от очакваното, като коригира очакванията за растеж до 3 % през тази година, вместо 3.4%, както се смяташе през пролетта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG