Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джонсън получи мнозинство за Брекзит. Шотландия опитва отново да напусне Великобритания


Джонсън изведе консерваторите до най-голямата им победа от времето на Маргарет Тачър
Джонсън изведе консерваторите до най-голямата им победа от времето на Маргарет Тачър

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън печели мнозинство от 86 места в парламента, показват екзитполове след извънредните парламентарни избори във Великобритания в четвъртък. Тази изборна победа ще гарантира на торите достатъчно мнозинство в парламента за прокарване на споразумението за излизане от ЕС на 31 януари, съобщи Ройтерс.

"Ще осъществим Брекзит навреме, до 31 януари, без никакви "ако", "но" или "може би", обяви Джонсън пред ликуващи привърженици в Лондон.

Според прогнозни резултати консерваторите печелят 368 места в 650-местния парламент. Лейбъристката партия е втора със 191 места, Шотландската национална партия получава 55, а Либералдемократите - 13. Официални резултати се очакват по-късно днес.

Ако прогнозните се окажат верни, това ще е пълен триумф за Джонсън, който ще постигне най-добрият резултат за партията от 1979 г. насам, когато консерваторите, водени от Маргарет Тачър, имат 339 депутати.

„Това са исторически избори, които ни дават възможност да уважим демократичната воля на британския народ. Да променим страната към по-добро и да дадем шанс на потенциала на всички хора“, каза Джонсън. Той определи победата като „нова зора“ за страната и добави, че хората са поискали промяна, която трябва да бъде извършена от властта.

Докато първите избори около Коледа от 1923 г. насам се оказаха много успешни за консерваторите, лейбъристите претърпяха тежко поражение. Говорител от водената от Джереми Корбин партия определи прогнозните данни като „катастрофални“. Очаква се резултатът да бъде най-лошия от 1935 г. насам, когато партията получава едва 135 места в парламента. Левите губят в места, в които винаги са разгромявали консерваторите. Стана ясно също, че това са били последните избори, на които Корбин води партията си и той няма да търси нов мандат като неин лидер.

„Брекзит до такава степен поляризира и раздели всички, че нормалният политически дебат бе изцяло зачеркнат. Виждам, че това допринесе за резултатите, които получи Лейбъристката партия“, каза Корбин в речта си след поражението.

Европейските лидери приветстваха факта, че очакваната победа на британските консерватори на вчерашните избори дава яснота за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

"Това е много ясен резултат", каза шведският премиер Стефан Льовен пред репортери в Брюксел след края на първия ден от срещата на върха на ЕС.

"Това означава, че сега ще преминем към нашата раздяла. Имаме 11 месеца да договорим сделка (за бъдещите отношения). Времето е много малко", добави той.

Докато изборите във Великобритания се очаква да дадат ясно развитие по отношение на правителствените решения около Брекзит, множество анализатори посочват, че силните резултати на Шотландската национална партия могат да доведат до повторен референдум за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство. Водените от Никола Стърджин националисти печелят места за сметка на всички свои конкуренти. Самата тя вече поиска провеждането на повторно допитване.

„Не се преструвам, че всеки гласувал за Националната партия ще подкрепи независимостта, но по време на тези избори беше показано силно желания Шотландия сама да направи избор за бъдещето си. Страната не желае да се съобразява с решенията на правителството на консерваторите и ние не гласувахме и не искаме да приемем живота като нация извън ЕС“, каза Стърджин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG