Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сенатът на САЩ прие резолюцията за арменския геноцид


Резолюцията, признаваща избиването на арменците в началото на 20 в. за геноцид, вече е приета и от двете камари на американския Конгрес
Резолюцията, признаваща избиването на арменците в началото на 20 в. за геноцид, вече е приета и от двете камари на американския Конгрес

Американският Сенат единодушно прие резолюция, с която масовото избиване на арменци от страна на Османската империя в началото на XX век се признава за геноцид. Документът бе представен от сенатора от Демократическата партия Боб Менендес.

„Като прие, предложената от мен резолюция за арменския геноцид, Сенатът най-накрая се изправи, за да потвърди историята: Случилото се между 1915 и 1923 г. е било, съвсем ясно, геноцид. Няма друга дума, с която да се определи“, заяви Менендес.

Резолюцията бе приета в горната камара на американския Конгрес от четвъртия опит, като три пъти преди това републикански сенатори блокираха опитите за нейното прокарване. В края на октомври резолюцията бе приета в Камарата на представителите.

„От името на арменския народ в цял свят, изказван нашата дълбока признателност към Сената за приемането на това забележително решение“, написа в Туитър министър-председателят на Армения Никол Пашинян.

В същото време от турска страна определиха действията на американските сенатори като „безотговорни“ и „нерационални“.

„Те ще останат в историята като отговорната страна за нанасянето на дълготрайни щети в отношенията между двете нации“, написа в социалните мрежи директорът на отдела за комуникации на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Фахретин Алтън.

Според информации на представители на Конгреса от Белия дом няма да останат доволни от това решение, след като са изказали нежелание то да бъде прокарано сега. От администрацията на Доналд Тръмп не искат да повишават напрежението, докато не бъдат разрешени въпросите с турската инвазия в Сирия, както и поръчките на руско оръжие, които вече предизвикаха налагането на санкции от страна на Вашингтон.

По време и малко след приключването на Първата световна война повече от милион и половина арменци, които са християнско малцинство в държавата, са избити или депортирани от властите в Османската империя.

Конвенцията за предотвратяване и наказване на геноцида е приета едва десетилетия по-късно, през 1948 г. и тя не може да има ретроактивно действие. Решението за това дали да се признае или не наличието на геноцид спрямо арменците днес е само политическо и може да бъде взимано само от националните държави поотделно.

31 държави в света официално признават за „геноцид“ действията на Османската империя.

През 2015 г. след дълги дебати и скандали българският парламент призна случая за „масово изтребление“. Според устава на Международния наказателен съд „изтребление“ е елемент от престъпленията срещу човечеството.

Турските власти признават, че арменците са били жертви на масови убийства, но твърдят, че те са резултат от хаоса, настъпил след приключването на Първата световна война и не са били плод на целенасочени действия.

Геноцидът се дефинира като действия, извършени с цел да бъде унищожена изцяло или отчасти национална, етническа, расова или религиозна група като такава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG