Връзки за достъпност

Извънредни новини

Долната камара на Конгреса на САЩ прие резолюция, която признава арменския геноцид


Възпоменателна церемония на Мемориала на арменския геноцид в Ереван, Армения
Възпоменателна церемония на Мемориала на арменския геноцид в Ереван, Армения

Долната камара в Конгреса на САЩ с голямо мнозинство прие резолюция, според която масовото избиване на арменците в Османската империя от началото на 20 в. е определено като геноцид. Новината предизвика критики от страна на Анкара и радост в Ереван.

Това е първото официално признаване на масовите убийства за геноцид от страна на Вашингтон, като досега официалното определение за събитията беше „зверство“. В подрепа на необвързващата резолюция гласуваха 405 конгресмени, а едва 11 бяха „против“.

Решението идва в момент на влошаване на отношенията между САЩ и Турция, а по-рано днес Конгресът одобри сакнции срещу Анкара заради нахлуването на турските военни в Сирия.

Турските власти реагираха остро на новината, а турският външен министър Мевлют Чавугошлу привика американския посланик в страната Дейвид Сатърфийлд, за да отправи официално оплакване от решението на Конгреса. От министерството заявявиха, че за резолюцията „няма никакви исторически и законови основания“. Самият Чавушоглу нарече решението „отмъщение“ заради турската намеса в Сирия.

В същото време премиерът на Армения Никол Пашинян привества резолюцията и заяви, че с нея „милионите потомци на оцелелите от геноцида получават утеха“.

По-рано през годината турските власти реагираха гневно и срещу решението на френския президент Еманюел Макрон да обяви 24 април като ден за възпоменание на арменския геноцид. Тогава от Анкара заявиха, че решението е продуктувано от „политическите проблеми“, пред които президентът се е изправил.

По време и малко след приключването на Първата световна война повече от милион и половина арменци, които са християнско малцинство в държавата, са избити или депортирани от властите в Османската империя.

Конвенцията за предотвратяване и наказване на геноцида е приета едва десетилетия по-късно, през 1948 г. и тя не може да има ретроактивно действие. Решението за това дали да се признае или не наличието на геноцид спрямо арменците днес е само политическо и може да бъде взимано само от националните държави поотделно.

31 държави в света официално признават за „геноцид“ действията на Османската империя.

През 2015 г. след дълги дебати и скандали българският парламент призна случая за „масово изтребление“. Според устава на Международния наказателен съд „изтребление“ е елемент от престъпленията срещу човечеството.

Турските власти признават, че арменците са били жертви на масови убийства, но твърдят, че те са резултат от хаоса, настъпил след приключването на Първата световна война и не са били плод на целенасочени действия.

Геноцидът се дефинира като действия, извършени с цел да бъде унищожена изцяло или отчасти национална, етническа, расова или религиозна група като такава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG