Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ одобриха санкции срещу Турция заради нахлуването в Сирия


Турския президент Реждеп Ердоган
Турския президент Реждеп Ердоган

Камарата на представителите на САЩ одобри с голямо мнозинство пакет от санкции срещу Турция и нейния финансов сектор, съобщи Ройтерс. Наложените мерки идват в отговор на нахлуването на южната ни съседка в Сирия, което стана възможно след изтеглянето на американските военни от региона.

С 403 гласа „за“ и само 16 „против“ конгресмените отправят поредно предизвикателство към политиката на президента Доналд Тръмп в региона, отбелязва Асошиейтед прес.

Проектът предвижда намаляване на оръжейните продажби за Анкара и ограничава достъпа на високопоставени турски служители до авоарите им в САЩ. Това е поредното наказание за Турция, свързано с външната ѝ политика. През юли тя бе извадена от програмата за разработка на модерния изтребител F-35 заради сделката с Русия за закупуване на руските зенитни комплекси C-400, a година по-рано бяха наложени допълнителни мита върху износа на стомана.

От своя страна турското външно министерство реагира бързо и заклейми решението на щатския Конгрес. Според позицията на Анкара подобни действия противоречат на съюзническите отношения между двете страни в НАТО. В позицията на ведомството се казва също и, че действията на Конгреса противоречат на договореното в средата на октомври примирие между Турция и САЩ, включващо замразяване на офанзивата в Сирия.

Преди сключеното между Анкара и Вашингтон примирие Тръмп заяви, че „напълно ще унищожи и заличи“ икономиката на Турция, ако държавата „прекрачи граници“ в действията си в Сирия. След като вицепрезидентът Майк Пенс договори замразяването на офанзивата, държавният глава заяви, че е доволен от постигнатото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG