Връзки за достъпност

Извънредни новини

Задържаха петима за убийството на украинския журналист Павел Шеремет


Павел Шеремет
Павел Шеремет

Украинската полиция задържа петима заподозрени за убийството на журналиста Павел Шеремет през 2016 г.

Шеремет бе взривен в кола в Киев преди 3 години. Неговото убийство предизвика силно притеснение заради атаките срещу журналисти, които критикуват властта. Правителството пък бе подложено на натиск заради бавния напредък по разрешаването на случая.

На пресконференция в украинската столица вътрешният министър Арсен Аваков и зам.-началникът на националната полиция Йехвен Ковал съобщиха, че сред петимата задържани са съпрузите Владислав и Ина Хрусченко, които са оказвали съдействие на украинските сили в борбата им срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. Друготе заподозрени са военните лекари Яна Духар и Юлия Козменко, както и бившият военен от специалните части Андрий Антоненко.

Министър Аваков съобщи пред медиите, че разследването работи по няколко версии, както и че се разглежда възможността за намеса на Русия. Той добави, че в последните години в Украйна са извършени 35 подобни престъпления, както и че петимата заподозрени вероятно са взели участие в поне две от тях.

„Обществото трябва да разбере разликите между патриотизъм и измяна“, каза още Аваков.

Шеремет, който през 1998 година получи Международната награда за свобода на медиите, бе сред най-изявените журналисти в Украйна. Той бе известен с работата си по разследвания срещу властите в Беларус, Русия и Украйна. Той е получавал многократни заплахи за живота си. През 2000 г. неговият колега и оператор Дмитри Завадски беше отвлечен и убит, след като двмата разследваха войната в Чечения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG