Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП неглижира разцеплението на депутатите си за Цацаров и насрочи пряк вот за нов лидер


Корнелия Нинова по време на дебата преди избора на Цацаров за шеф на КПКОНПИ
Корнелия Нинова по време на дебата преди избора на Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Разцеплението на парламентарната група на БСП при избора на главния прокурор Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) нито беше включено в дневния ред на заседанието на Националния съвет на партията в събота, нито е станало тема за обсъждане.

Това се разбра от думите на зам.-председателя на левицата Деница Златева след края на партийния Пленум. Тя неглижира факта, че 27 депутати на БСП не се съобразиха с решението на групата си да гласуват "против" Цацаров, заявявайки, че просто са се възползвали от другата възможност.

"Имало е решение на парламентарната група, но също така е имало възможност всеки от народните представители да гласува както той усеща и смята, че трябва да подкрепи или съответно да не подкрепи избора на г-н Цацаров. Те са се съобразили с решението на парламентарната група. Вече най-добре е да питате колеги, които са гласували. Аз не съм народен представител. Това не е бил акцент на днешния Пленум", коментира Златева, цитирана от "Фокус".

Основната тема на заседанието беше предстоящият избор на партиен лидер, тъй като 4-годишният мандат на Корнелия Нинова изтича догодина. Националният съвет насрочи гласуването за 26 април 2020 г., а евентуалният балотаж – за 3 май. За пръв път в историята на БСП лидерът ѝ няма да се избира от делегатите на Конгреса, а пряко от всички нейни членове. Кандидатите за поста ще проведат и предизборни кампании. На 26 април догодина ще се проведе и изборът на нов председател на ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG