Връзки за достъпност

Извънредни новини

Паспортен туризъм. Защо жителите на Крим си остават украинци


Жена показва двата си паспорта - украински и руски. Снимката е архивна.

На 10 декември съдът в украинския град Херсон остави за три месеца под домашен арест члена на севастополския регионален съвет на партия Единна Русия Игор Кучеряви. Повдигнати са му обвинения в посегателство на териториалната цялост и неприкосновеност на Украйна. Преди това той е бил арестуван на границата между Крим и Херсонска област. Този прокремълски деец и нещатен сътрудник на руския депутат Дмитрий Белик се е опитал да влезе в Украйна не за друго, а за да получи украински международен паспорт.

Кучеряви не е единственият, който иска да обикаля Европа, без да му трябва виза, каквато е нужна на руснаците, но отскоро не се изисква от украинците. От миграционната служба на Украйна съобщават, че от 2014 г. жителите на Крим са извадили над 166 000 украински международни паспорта.

Безвизовият режим между Украйна и ЕС съществува от юни 2017 г. От него могат да се възползват включително и жителите на Крим, които през 2014 година приветстваха така наречената "руска пролет". А сред тях има дори и представители на управляващата в Русия партия.

Как се пътува в чужбина от Крим

Днес улиците на Крим и местните сайтове преливат от реклами на туристически пътувания в чужбина. Да, повечето се отнасят до онези места, с които Русия има безвизов режим и които нямат нищо против да приемат хора с руски паспорти, издадени на територията на Крим. Проблемът възниква, когато на човек му потрябва шенгенска виза или виза от други държави, подкрепящи санкциите срещу Русия заради анексията на Крим.

В руските международни паспорти, които се издават на територията на полуострова, не се споменава Крим. В тях пише, че документът е издаден в Краснодарския край на Руската федерация. Това се разбира и по кода на съответното подразделение на Федералната миграционна служба, който започва с числото 23. В някои държави веднага застават нащрек, щом видят този код, обясняват във визовия център Exchange Center. Освен това, за да получиш виза, трябва да покажеш копие от вътрешния си паспорт, а много държави автоматично отказват шенгенска виза, щом видят адресна регистрация на територията на Крим.

Има два начина да се заобиколи тази пречка. Първият е човек да си извади както вътрешен паспорт, така и международен, в традиционна Русия. Но не всеки го може. Вторият начин е да си вземе синия украйнски паспорт и да прекоси "административната граница", за да си извади и международен паспорт, който ще му осигури безвизово пътуване в страните от ЕС. Естествено, повечето жители на Крим избират втората възможност: тя е по-евтина, нещата стават бързо, а властите и от двете страни на "границата" са толерантни към такива пътешествия.

Паспортът като туристически бизнес

През първата година се появиха множество посреднически фирми, които организираха "паспортни турове" за жителите на Крим предимно до украинската Херсонска област. Освен туристическите фирми, с този бизнес се заеха и частни лица, какъвто е Артьом Степанов. Артьом има миниван и живее в малко градче в Крим. Бизнесът е вървял добре, но сега все по-малко хора го търсят, защото липсата на проблеми от украинска страна обезсмисля нуждата от посредник. Администрацията работи добре и не задава излишни въпроси. "Направиха ни документите много бързо, така че ни остана време да си направим и разходка по Днепър", казва пред Радио Свобода Елена от Симферопол.

Туристическите фирми обаче все още имат клиенти - най-малкото, защото те помагат на жителите на Крим в случаите, когато им липсват някои документи от украинската администрация. В севастополската фирма "Гранд-мир" обясняват, че цената на редовната услуга е 6-7 хиляди рубли (165-195 лева), в които не влиза транспортът. Ваденето на самия паспорт не струва скъпо, но се изискват много документи: вътрешен паспорт, стар международен паспорт, справка за получен идентификационен номер, акт за раждане. Може да изглежда като рутинен комплект от документи, но за жител на Крим, по-млад от 21 години, това е проблем: когато полуостровът е бил анексиран, тези младежи още не са имали навършени 16 години и затова не са имали изваден украински паспорт. Туристическите фирми търсят вратички в това правило и затова ги наемат.

Как се минава границата

През 2014 г. между Крим и останалата част от Украйна са прекратени железопътните връзки, а веднага след това - и автобусните. Тогава настъпва бумът на така наречените трансгранични превози. Това са микробуси, които пътуват на всеки три часа и в тях никога не остават свободни места. Пътуването става по следния начин: билетът се купува до крайната дестинация, но пътникът слиза на руското КПП, където го проверяват митричар и граничар. След това вървят един километър пеша по неутралната територия, докато стигнат украинското КПП и митническите и гранични проверки. След това ги чака втори микробус на същата фирма, който ги кара до крайната спирка.

Никой не пътува със собствения си автомобил по този маршрут, защото украинците не пускат коли с руски номера, а в Крим вече 99% от колите са именно с такава регистрация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG