Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ердоган заплаши, че може да затвори американски бази в Турция


Турция може да затвори военновъздушната база Инджирлик и радара в Кюреджик за американски бойни глави в отговор на заплахата от санкции и резолюцията, с която американският Сенат призна за геноцид гоненията срещу арменците. Това каза в неделя вечерта турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи "Ройтерс".

“Ако е необходимо, ще го сторим. Имаме тази власт”, твърди Ердоган, цитиран от турската телевизия “Хабер”.

Думите му идват след като комисията по външни работи на американския Сенат подкрепи законопроект за санкции срещу Анкара заради покупката на руски зенитни комплекси С-400.

Ердоган определи като ”изцяло политическа“ резолюцията на Сената, признаваща за геноцид събитията от 1915 г.

”В нужния момент ще обсъдим въпроса с всички наши институции. Ако се налага, ще затворим както базата ”Инджирлик“, така и тази в Кюреджик. Ако срещу нас бъдат въведени мерки като санкции, ние ще дадем необходимия отговор срещу тях в рамките на реципрочността“, каза той.

Въпреки това обаче турският президент каза, че е много важно и двете страни да не предприемат стъпки, увреждащи двустранните отношения, които да не могат да бъдат поправени.

Намиращата се в Южна Турция военновъздушна база ”Инджирлик" е използвана от американската авиация за кампанията срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия. В базата ”Кюречик" в югоизточната част на страната е разположена радарна система на НАТО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG