Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай: Безредиците навредиха на Хонконг по всички фронтове


Лидерката на Хонконг Кари Лам и китайският премиер Ли Къцян по време на срещата им в Пекин на 16 декември 2019 г.
Лидерката на Хонконг Кари Лам и китайският премиер Ли Къцян по време на срещата им в Пекин на 16 декември 2019 г.

Вълненията и безредиците са навредили на хонконгското общество по всички фронтове. Това мнение изрази китайският премиер Ли Къцян по време на среща с хонконгската лидерка Кари Лам, която в събота пристигна на четиридневна визита в Пекин, предаде Асошиейтед прес.

Ли потвърди подкрепата на централното китайско правителство за администрацията на Лам - оценка, която й беше дал през ноември и президентът на Китай Си Цзинпин. Доверието в Лам е изразено на фона на безпрецедентни 6-месечни протести, в които участват стотици хиляди.

По-късно в понеделник Кари Лам ще има среща с китайския президент Си Цзинпин. Медии в Хонконг вече предположиха, че по време на тази среща Си може да даде нови ръководни указания на Лам, в това число и за евентуални промени в хонконгския кабинет, отбелязва "Ройтерс".

Новините идват на фона на нови сблъсъци на антиправителствените демонстранти в Хонконг с местната полиция. За първи път от две седмици силите на реда използваха сълзотворен газ. Съобщава се за запалени пожари, счупени светофари и разбити витрини. Един студент е бил хоспитализиран, след като е бил ранен при сблъсък със силите за сигурност. Полицията е извършила многобройни арести.

Започнали като реакция на проектозакон, позволяващ екстрадирането от Хонконг в Китай, протестите прераснаха в общо недоволство от намесата на Китай в управлението на Хонконг. След като бившата британска колония премина в ръцете на Китай през 1997 г., тя получи повече права, отколкото са предоставени на гражданите в останалата част от страната.

Протестиращите смятат, че тези права биват систематично ограничавани. Твърдението им беше подкрепено в понеделник и от Комитета за защита на журналистите, който заяви, че свободата на словото в Хонконг намалява.

7-милионният град преминава през рецесия и през рекорден спад на туристите за първи път от десетилетие.

7000 измежду общо 64 000 търговски предприятия се очаква да затворят врати в близкото полугодие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG