Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без конкретни решения след срещата на Борисов със сестрите


Бойко Борисов заедно с вицепремиера Томислав Дончев и министрите на здравеопазването и труда и социалната политика Кирил Ананиев и Деница Сачева на среща с представители на медицинските сестри
Бойко Борисов заедно с вицепремиера Томислав Дончев и министрите на здравеопазването и труда и социалната политика Кирил Ананиев и Деница Сачева на среща с представители на медицинските сестри

Болници с колективен трудов договор, затваряне на лечебни заведения и контрол на харченето на парите за медицина. Това бяха част от предложенията, които министър-председателят Бойко Борисов отправи към представителите на протестиращите медицински сестри, след извънредна среща в понеделник вечерта.

„Болниците трябва да имат колективен трудов договор. Ако го няма това нещо, то тогава болницата не може да съществува. Така, ако лекарят взима 12 хил. лева, например, ще си намали неговата заплата и така ще даде на сестрите“, предложи премиерът. Според него в България има много болници, а не всички от тях са нужни, а колективният трудов договор би показал колко харчи всяка болница и дали има смисъл от нейното функциониране.

Представителите на сестрите отхвърлиха подобно предложение, тъй като според тях няма лекар, който да се съгласи заплатата му да бъде намалена.

В края на август правителството одобри създаването на нова многопрофилна болница в Габрово. Няколко седмици по-рано от Националната здравноосигурителна каса излязоха със становище, че е нецелесъобразно да се увеличава финансирането на лечебни заведения за заплащане на дейности, които се изпълняват от съществуващи болници.

По време на срещата с премиера медицинските сестри заявиха, че в страната няма нито една болница, която да работи по правилата, тъй като извънредните часове труд са извън нормите на Трудовия кодекс, а медицинските специалисти работят на повече от един трудов договор. Те се обявиха за завишен контрол и въвеждането на електронно здравеопазване, с цел спиране на злоупотребите. От своя страна Борисов разпореди на вътрешния министър Младен Маринов МВР, ГДБОП и Икономическа полиция да стартират проверки в болничните заведения.

По големия въпрос по отношение на финансирането на здравната система сестрите, поискаха болниците да спрат да бъдат със статут на търговски дружества, за да могат да получат държавно финансиране. Това искане дойде в отговор на опита на премиера да отправи обещание, че от ГЕРБ ще предложат двойно увеличение на заплатите, по примера с учителите. Той обаче бе прекъснат от здравния министър Кирил Ананиев със забележката, че това би означавало болниците да бъдат превърнати в бюджетни организации.

В крайна сметка, въпреки липсата на каквито и да е конкретни решения, стана ясно, че премиерът е поел ангажимент да бъде достигнато минималното заплащане в колективния трудов договор от 950 лв. за медицинските сестри. Това обаче ще започне след нова година, а процесът ще бъде плавен.

В четвъртък ще бъде проведена и нова среща между сестрите и министър Ананиев, след подписването на Националния рамков договор, когато поетите от правителството ангажименти ще бъдат разписани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG