Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай и Русия предлагат вдигане на санкциите за Северна Корея


Санкциите срещу Северна Корея бяха наложени през 2016 и 2017 г. заради отказа и да спре ядрената си програма
Санкциите срещу Северна Корея бяха наложени през 2016 и 2017 г. заради отказа и да спре ядрената си програма

Китай и Русия предлагат на ООН вдигане на санкциите срещу Северна Корея, съобщи Ройтерс. Изготвената резолюция цели да бъде променен статуса около износа на морска храна и текстилни изделия, а според Русия целта е насърчаване на нови преговори между Вашингтон и Пхенян.

В проекта за резолюцията се включват забраната за граждани на КНДР да работят в чужбина, както и изискването от 2017 г. при установяването на подобни случаи хората да бъдат репатрирани в срок от една седмица.

От Ройтерс съобщават, че не е ясно дали и кога резолюцията ще бъде поставена на гласуване пред Съвета за сигурност на ООН, тъй като за нейното одобрение са необходими 9 от 15 гласа. Освен това нито една от страните, които са постоянни членки, не трябва да налага вето.

„Няма да бързаме. Тези мерки не са насочени директно към ядрената програма на Северна Корея. Това е хуманитарен въпрос“, заяви посланикът на Русия в ООН Василий Небензия. По негови думи с резолюцията Москва и Пекин целят да посредничат около преговорите между Вашингтон и Пхенян.

От Държавния департамент на САЩ коментират, че не е настъпил моментът за вдигането на санкциите, тъй като севернокорейците все още не са готови да приемат пълната денуклеаризация и продължават с развитието на програми за балистични ракети и оръжия за масово унищожение.

Санкциите бяха наложени през 2016 г. и 2017 г., а тяхната цел е да се намали финансирането за ядрената програма в страната. По данни на ООН морската храна и текстилът са двата най-големи експортни отрасли в островната държава. Те носят над 1 млрд. долара на икономиката. През 2015 г. пък бяха изнесени данни, че близо 50 хил. севернокорейци са принуждавани от държавата да работят в чужбина, основно в Китай и Русия, печелейки между 1.2 и 2.3 млрд. долара на година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG