Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ наложиха санкции за "Северен поток-2", но Кремъл не се отказва от проекта


Строежът на "Северен поток-2". Снимката е архивна.
Строежът на "Северен поток-2". Снимката е архивна.

Сенатът на САЩ наложи санкции на компаниите, които прокарват руския газопровод “Северен поток-2”, съобщиха световните агенции. Мярката беше приета с 86 на 8 гласа и се очаква да бъде подписана от президента Доналд Тръмп. Целта й е да блокира завършването на газопровода, който е 80 % изграден.

Въпреки това Кремъл има увереност, че проектът ще бъде завършен, стана ясно от изявление по повода на Дмитрий Песков, прессекретар на руския държавен глава Владимир Путин.

Санкциите предвиждат откази в издаването на американски визи и замразяване на американските активи на онези предприемачи и компании, които участват в строителството на газопровода. Мярката е част от Закона за разходите за отбрана на САЩ.

“Северен поток-2” минава по дъното на Балтийско море и ще пренася двойно повече от досегашния обем газ от Русия до Германия. При такова директно трасе между двете страни би се избегнала посредническата роля на Украйна и страната би започнала да губи по 2 милиарда долара от транзитни такси. Според изчисления, представяни вече в Конгреса на САЩ, за Киев това би означавало загуба от около 3 % от БВП.

Както администрацията на Обама, така и тази на Тръмп, са противници на новия газопровод. Американските законодатели предупредиха, че той ще донесе милиарди долари приход на Русия, което би помогнало на президента Путин да разшири влиянието си в Европа.

На 12 декември, когато долната камара на Конгреса прие налагането на санкции за строителите на газопровода, украинският президент Володимир Зеленский написа в “Туитър”, че Киев е благодарен на САЩ.

Позицията на Германия е точно обратната. По-рано този месец германският външен министър Хайко Маас определи като намеса във вътрешните работи на страната американския проект за налагане на санкции. Той добави, че “решенията за европейската енергийна политика се взимат в Европа”.

Основните потърпевши от гласувания закон са компаниите, които полагат тръбите на газопровода по дъното на морето и в частност швейцарската Allseas, която е собственик на най-голямото в света плаващо съоръжение, поставящо тръбите – Pioneering Spirit.

Независимо от гласувания текст и предполагаемата готовност на президента Тръмп да го подпише, все още не е ясно дали стъпката е в състояние да спре или да забави строежа на газопровода. Законът задължава държавния секретар да представи доклад с имената на компаниите, ангажирани със строежа на газопровода. Срокът за изготвяне на този доклад е 60 дни. Междувременно руската страна твърди, че в началото на 2020 г. газопроводът ще бъде завършен.

Само преди дни компанията “Северен поток-2” поиска разрешение от германските власти да продължи строежа и през зимните месеци. Без изрично разрешение на Федералното управление по морско плаване в Хамбург това не е възможно, защото в германското крайбрежие зимуват различни птици, чийто покой трябва да е защитен от януари до март. Това е само един от примерите за това как САЩ и Русия в момента се надбягват с времето.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG