Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Една прокуратура може да се самоунищожи". Президентът и неправителственият сектор дебатират за промени в конституцията


"Една прокуратура може да се самоунищожи и самообезличи, ако не води ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта и ако не преследва с еднакво настървениe всички олигарси". Това каза в четвъртък държавният глава Румен Радев по време на втория кръг от обществените консултации за конституционни промени в съдебната власт. Този път дискусията бе с представители на неправителствения сектор.

"Днешните консултации не са публичен линч над новия главен прокурор и новия председател на КПКОНПИ. Ако някой е дошъл тук с намерение за персонални нападки към г-н Гешев и г-н Цацаров, мястото му не е в днешния дебат. Консултациите при президента не целят унищожаването на българската прокуратура, не обслужват политически партии, нови политически проекти и нови избори, те не са и основното предизвикателство пред мандата на новия главен прокурор. Напротив – ако неговата кауза е обективна, независима и ефективна прокуратура – той може и би следвало да се възползва от тези консултации, защото те целят точно това", обяви президентът.

В началото на дискусията държавният глава отхвърли тезата, изказана по-рано в телевизионно интервю от новоизбрания главен прокурор Иван Гешев, че консултациите се започват без ясна представа каква реформа точно желае да направи. Президентът напомни, че темата е за конституционния модел на българската прокуратура и като цялост на българската правосъдна система. Още преди седмица той обясни, че ще дебатът ще стъпи и върху препоръките на Венецианската комисия.

Президентът обясни, че вижда промените в конституция като възможност да бъде укрепена демокрацията.

Промените в Конституцията – начин за укрепване на демокрацията

"Бих отишъл и по-далеч. Има ли място за промени в нашата Конституция, които да гарантират реално разделение на властите, които да сложат бариера пред колективната безотговорност, пред ерозията на държавността, пред възможностите за авторитаризъм, пред паралелната власт, работеща зад фасадата на демократичните институции? Има ли възможности и трябва ли да засилваме правата на българските граждани, да засилваме прозрачността, отчетността и отговорността на институциите и най-вече на управлението на държавата?", каза той.

По думите му промяната е належаща и тя може да стане по два начина. Първият е чрез диалог и чуваемост между институциите и гражданското общество – така, както е в една цивилизована държава. Вторият начин е от натиск на улицата и извън рамките на закона, но тогава последствията според Радев са непредсказуеми.

"Разбира се, най-важният дебат е в българския парламент – там е мястото по какъв начин да станат промените. За мен е много важно тази промяна да има широка обществена основа. За мен е много важно, че сте тук и това показва, че явно обществото започва да се отърсва от апатията и страха, започва да показва, че има енергия за промяна", заключи държавният глава.

Цацаров и Гешев да работят спокойно

"Искам да кажа, че на новия главен прокурор и на новия председател на КПКОНПИ трябва да се даде възможност да работят спокойно. Задачата на новия главен прокурор е да убеди обществото, че брани закона, а не управляващите и определени олигарси", заяви Радев.

По думите му пред новия председател на КПКОНПИ стои предизвикателството да превърне този орган "от пасивен, чакащ и разчитащ на грешно попълнени декларации и подаден сигнал, в истински ефективен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, каквато е и неговата изразена амбиция и тя трябва да бъде подкрепена".

На консултациите при президента са поканени представители на Съюза на юристите в България, Адвокати за правата на човека, Асоциацията на прокурорите в България, Асоциацията на административните съдии, Камарата на следователите, Центъра за изследване на демокрацията, Фондация Институт "Отворено общество", Антикорупционен фонд, Инициатива "Правосъдие за всеки" и други.

Прокурорите: Да не отваряме кутията на Пандора

По време на дискусията Евгени Иванов от Асоциацията на прокурорите в България обяви, че "най-голямата гаранция прокурорите да се чувстват независими е да са в съдебната власт". По думите му "върху съдебната система винаги е имало опити да се оказва давление". Според него обаче "мъдрият законодател, когато е изработил Конституцията, е преценил как трябва да е позиционирана съдебната власт и как съставните ѝ части да взаимодействат помежду си".

Според Иванов "не е трудно да се отвори кутията на Пандора". Ето защо "прокуратурата е, и трябва да остане в съдебната система", заключи той.

ССБ: Да се засили общественият контрол върху прокуратурата

Съдия Мирослава Тодорова от Съюза на съдиите в България пък коментира, че "не се налага сега да решаваме мястото на обвинението, защото това е от компетентност на Велико Народно събрание". Тя обаче отбелязва, че "прокуратурата, бидейки в системата на съдебната власт, може да бъде администрирана и управлявана така, че да се засили общественият контрол върху нея".

Тодорова заяви, че трябва "изцяло да се изолира възможността прокуратурата, чрез естествената й колаборация с изпълнителната власт, с МВР, да въздейства върху управлението на съда". По думите й това означава по-голяма обществена квота в прокурорската колегия, така че прокурорите да бъдат малцинство и намаляване на политическата квота съдийската колегия, така че съдиите, избрани от съдии да бъдат мнозинство.

Съдийката даде и пример с разглеждан от съда на Великобритания казус. "Българският съд беше унизен, защото бе отказано предаване на българска гражданка, обвинена за извършване на убийство, тъй като съдът на Великобритания прие, че фактическата практика и нормативната рамка в България, не са такива, че да гарантират справедлив процес на българската гражданка", разказа Тодорова. Тя оповести, че британският съд е изложил доводи "с въздействието, което може прокуратурата да има фактически върху кадровата съдба на съдиите и цялостното управление на системата".

"Категорични сме, че трябва ясно да се раздели администрирането на съда от това на прокуратурата", обясни Тодорова.

"Не трябва да се боим от промени в конституцията"

"Не трябва да се боим от промени в конституцията и такива са необходими. Тя трябва да бъде променяна дотогава докогато институциите не започнат да отговарят на обществените очаквания", каза директорът на правната програма към "Отворено общество" Иванка Иванова.

"Но трябва да ни е страх от самия главен прокурор, защото той има абсолютна власт", допълни тя, По думите й в една конституция, в която има система за разделение на властите, място за подобна фигура няма.

Иванова посочи и начините за ограничаване на абсолютната власт на главния прокурор. По думите й те минават първо през премахване на правомощието му да упражнява общ надзор за законност. "Това е направено във всички бивши социалистически страни още през 90-те години", отбеляза Иванова. Другата мярка е балансирането на неговите правомощия в прокурорската колегия на ВСС с тези на министъра на правосъдието.

Мария Йорданова от "Центъра за изследване на демокрацията" пък припомни, че идеята на последните промени в конституцията преди три години щяха да удовлетворят Венецианската комисия, която сега ги критикува. Йорданова напомни, че квотите във ВСС бяха промени в последния момент от парламентарните партии.

XS
SM
MD
LG