Връзки за достъпност

Извънредни новини

Уволнен охранител, любител на оръжията. Властите имат заподозрян за стрелбата в Москва


Стрелецът, който уби офицер от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и рани четирима други в Москва в четвъртък вечер, се оказа бивш охранител, самотник и любител на оръжията.

Жертвите са четирима служители на ФСБ и един цивилен гражданин. Според руската полиция стрелецът, който беше убит от снайперист на мястото на инцидента, е 39-годишният Евгений Манюров от глад Подолск, на около 40 км южно от Москва. Той работел като охранител, но наскоро бил уволнен. Засега няма информация за неговите мотиви.

Стрелбата стана на улица „Болшая Лубянка“ – бившата централа на КГБ, където се помещава сега ФСБ - основната вътрешна разузнавателна служба на Русия. Стрелецът е открил огън от автомат "Калашников" срещу входа на службата. По същото време в Кремъл, на няколко километра от инцидента, президентът Владимир Путин е присъствал на гала вечер в чест на ФСБ.

Манюров живеел в апартамент с майка си. Тя разказва пред руски медии, че синът ѝ нямал приятели, не е бил женен. При обиска в дома му са намерени пет пистолета и пушки, регистрирани законно. Те били съхранявани в сейф заедно с голямо количество патрони. Манюров бил страстен стрелец и редовно практикувал стрелба в местен клуб.

Майката разказва, че е чувала сина си да говори на английски по телефона с „някакви араби“, които започнали често да му звънят, след като загубил работата си. Според в. „Комерсант“, който се позовава на източник от службите, когато открил огън, Манюров е "викал думи, характерни за Ислямска държава".

Фатих Манюров, бащата на стрелеца, който не живее със семейството и рядко е виждал сина си, разказа пред руски телевизионен канал, че синът му мечтаел да стане „майстор на спорта“. Според треньора по стрелба в клуб „Досаф“, където Евгений Манюров тренира и участва в поне две състезания по стрелба, обаче той е започнал да посещава стрелбището преди три месеца.

Стрелбата дойде само часове след годишната пресконференция на президента Путин, която продължи повече от четири часа. На галавечерта в Кремъл президентът подчерта значението на "интензивната" работа на ФСБ за борба с тероризма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG