Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борис Джонсън получи парламентарно "Да" за излизане от ЕС до 31 януари


Борис Джонсън
Борис Джонсън

Парламентът в Лондон подкрепи на първо четене плана на премиера Борис Джонсън за напускане на Европейския съюз, съобщи Би Би Си. 358 депутати в Камарата на общините подкрепиха закона, който трябва да приложи договорената от правителството сделка с Брюксел, а 234 бяха против.

Предстои законопроектът да бъде разпределен в комисии в парламента в Лондон, след което да бъде гласуван отново в Камарата на общините, а по-късно и в Камарата на лордовете. Планът на Борис Джонсън е този процес да приключи преди 31 януари, за когато беше отложен Брекзит.

"С една стъпка по-близо сме до осъществяването на Брекзит", коментира Джонсън след гласуването.

Дебатът и вотът бяха проведени седмица след предсрочните парламентарни избори в Обединеното кралство, при които Консервативната партия на Джонсън получи убедително мнозинство. Консерваторите се явиха на изборите с обещанието за „Брекзит навреме, до 31 януари, без никакви "ако", "но" или "може би".

Лейбъристите, които загубиха част от депутатите си, гласуваха против законопроекта, защото по думите на лидера им Джеръми Корбин „има по-добър и по-справедлив начин“ Великобритания да напусне ЕС.

Законопроектът е по-различен от този, предложен преди изборите. Новият текст предвижда преходния период след Брекзит, при който Лондон и Брюксел да договорят бъдещите си търговски отношения, а европейското законодателство да продължи да действа на територията на Обединеното кралство, да не може да бъде удължаван и да приключи до края на 2020 г.

Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., но дотогава не беше договорено споразумение между двете страни. Сделката на бившия премиер Тереза Мей беше отхвърлена три пъти от парламента. След това тя подаде оставка, а Борис Джонсън договори нова сделка. Парламентът обаче го задължи да поиска ново отлагане на Брекзит. След като такова беше одобрено от европейските лидери, Джонсън обяви предсрочни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG