Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отравянето на Гебрев доведе до разкриването на руски убийци в Европа"


Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

Години наред членовете на руския "Секретен отряд 29155" са работили без западните служби за сигурност да имат идея за тяхната дейност. Атаката срещу българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев в София помогна маските да паднат. Това пише "Ню Йорк Таймс" в обширен репортаж по темата.

Западните разузнавателни служби и официалните лица вече твърдят, че отравянията в България са критичната улика, изложила на показ кампанията на Кремъл и мрежата от разузнавачи, натоварени със задачата да елиминират руските врагове и да дестабилизират Запада, пише изданието.

“В случая с България имаше "аха" ефект”, коментира служител от европейските тайни служби, пожелал анонимност. “Разгледахме казуса и всичко дойде на мясото си".

Навлизайки в третото десетилетие откакто е на власт, Владимир Путин прави всичко възможно да възстанови Русия като световна сила. Страната не може да се мери икономически или военно със Съединените щати и Китай, затова Путин води война в сянка. Руски наемници воюват в Сирия, Либия и Украйна, а хакери сеят раздор чрез дезинформация и работят за подкопаване на изборите, пише "Ню Йорк Таймс".

Още през октомври изданието, позовавайки се на свои източници от европейските разузнавателни служби, съобщи, че опитът за убийството на оръжейния търговец Емилиян Гебрев е организиран именно от секретното поделение 29155 на руското военно разузнаване като част от координирана кампания за дестабилизиране на Европа.

Наред с опита за убийство на Гебрев, сина му и служител в компанията им "Емко", секретното поделение е отговорно и за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания, опита за преврат в Черна гора и дестабилизацията на Молдова, припомня изданието.

Западните разузнавателни служби сега знаят името на командващия офицер на тайния отряд - генерал-майор Андрей В. Аверянов. Знае се и местоположението на неговия щаб в Москва. От информация от интервюта с официални лица в Европа и Съединените щати става ясно, че опитът за убийство на Гебрев е липсващото парче, помогнало да се нареди пъзелът и западните служби да разкрият "Секретен отряд 29155", пише "Ню Йорк Таймс".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG