Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ: Санкциите срещу "Северен поток 2" са в интерес на Европа


"Санкциите на Вашингтон срещу "Северен поток 2" са взети в интерес на Европа". Това каза посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел в интервю за в. "Билд", цитирано от БТА.

Сенатът на Конгреса на САЩ одобри във вторник законопроекта за бюджета за отбрана за финансовата 2020 година. Той задължава администрацията да наложи санкции срещу руските газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток". На 11 декември документът беше гласуван от Камарата на представителите, а в петък го подписа президентът Доналд Тръмп и той влезе в сила.

"Петнайсет европейски страни, Еврокомисията и Европарламентът - всички те изразиха опасения във връзка с проекта. Чухме от тях, че САЩ трябва да подкрепят усилията им. Затова санкциите са много проевропейско решение", посочва американският дипломат.

По думите на Гренел целта на САЩ още от времето на администрацията на Барак Обама е да не се допусне една или друга страна да придобие прекалено силно влияние в Европа благодарение на енергетиката.

В събота швейцарската фирма "Олсийз" (Allseas), която е подизпълнител на проекта "Северен поток 2", обяви, че временно спира работа по газопровода, докато не получи разяснения във връзка със санкциите, наложени от САЩ. Правителството на Германия определи санкциите срещу двата газопровода като намеса в европейските работи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG