Връзки за достъпност

Извънредни новини

Левият кандидат води на първия тур на президентските избори в Хърватия


Зоран Миланович
Зоран Миланович

Опозиционният кандидат и бивш премиер Зоран Миланович получи най-много гласове на президентските избори в Хърватия в неделя, предаде БТА. Той отива на втори тур с дясноцентристката кандидатка и настояща президентка на страната Колинда Грабар-Китарович от управляващата Хърватска демократична общност.

Балотажът ще се проведе на 5 януари.

Според официалните резултати, оповестени от Централната избирателна комисия, след преброяване на 98 процента от бюлетините, Миланович печели 29,56 процента от гласовете, следван от Грабар-Китарович с 26,75 процента.

На трето място се нарежда независимият кандидат Мирослав Шкоро с 24,40 процента от гласовете.

Зоран Миланович беше премиер на Хърватия в периода 2011-2016 г. и по негово време страната влезе в Европейския съюз. Той обаче е критикуван за икономическата си политика.

Грабар-Китарович спечели президентския пост през 2015 г. и стана първата жена, заела поста на държавен глава на Хърватия. Тя е критикувана за това, че е налагала националистическа политика в страната, която продължава да е поляризирана след войните на 90-те.

Високият процент на третия кандидат - крайнодесния изпълнител Шкоро - сочат, че Грабар-Китарович ще получи солидна подкрепа на предстоящия балотаж, тъй като избирателите на Шкоро надали биха гласували за социалдемократ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG